Технологія одержання протимікробного засобу на основі модифікованого лізину

Призначення. Технологія розроблена з метою одержання ефективного та безпечного протимікробного засобу і може бути використана у створенні фармацевтичних композицій для профілактики та лікування бактеріальних захворювань і кандидозів.

Технічні характеристики. Модифікація (формалювання) амінокислоти здійснюється шляхом розчинення 10 г лізину гідрохлориду у 1000 мл дистильованої води, після чого в розчин додають формальдегід в кількості 22-23 г. Суміш перемішують і відстоюють протягом 10 діб при температурі 23-25 оС. Після чого розчин упарюють протягом 20 хвилин на водяній бані та доводять дистильованою водою до 1000 мл. В отриманий розчин додають 7-8 г полівінілпіролідону. Ретельно перемішують. Окремо зважують 2-3 г (в перерахунку на сухий залишок) хлорофіліпту та змішують з 6-7 г полісорбата-80. В отриману суміш додають формальований лізін. Ретельно перемішують, відстоюють 1 годину, суміш фільтрують.

Галузь застосування. Фармація, біотехнологія

Переваги. Запропонована технологія характеризується простотою виконання та можливістю здійснення на стандартному обладнанні у промислових умовах України. Дозволяє використати в якості сировини доступні, екологічно безпечні та відносно дешеві речовини. Дає змогу отримати фармацевтичну композицію, що володіє антимікробною та антимікотичною дією проти антибіотикорезистентних штамів бактерій та кандид.

Опис. Суть технології полягає у створенні оптимальної композиції з модифікованим варіантом амінокислоти лізин та металокомплексами хлорофілів, що володіє антимікробною та антимікотичною дією проти антибіотикорезистентних штамів бактерій та кандид. Пропонується технологія одержання комбінованого фармацевтичного засобу з рослинної сировини (хлорофілів прутовидного евкаліпту (Eucalyptus viminalis Labill) у поєднанні з модифікованою амінокислотою лізин, що володіє протимікробними властивостями та низькою токсичністю. Синергічний антимікробний ефект та розширення спектру специфічної дії композиції досягається шляхом експериментального визначення оптимального співвідношення активних інгредієнтів композиції та допоміжних речовин.

Детальніше…