Фізико-механічні властивості металів в умовах впливу ударних хвиль, електричних та магнітних полів

Призначення. Багаторазова обробка ударними хвилями металевих зразків приводить до зниження величини залишкової розтягуючої напруги, зростання інтенсивності бета ліній, а також поліпшення плоськонапруженного стану матеріалу поверхневого шару.

Галузь застосування. Машинобудування.

Переваги. Дозволяє значно зменшити енергетичні витрати та з більш високою якістю виконувати операції поверхневого пластичного деформування деталей різної жорсткості та складної просторової конфігурації.

Опис. Багаторазова обробка ударними хвилями металевих зразків приводить до зниження величини залишкової розтягуючої напруги, зростання інтенсивності бета ліній, а також поліпшення плоськонапруженного стану матеріалу поверхневого шару. Встановлено, що багаторазова електроімпульсна обробка зразків приводить до зміни залишкових макронапружень як у матеріалі покриття, так і у матеріалі підложки. Багаторазова обробка сплавів титану плазмою вибухаючого алюмінієвого провідника приводить до формування розтягуючих макроскопічних напружень близько 300 МПа. Експериментально доведено, що багаторазова обробка титанових зразків імпульсним магнітним полем призводить до монотонного зниження стискаючих залишкових макронапружень, відбувається укрупнення блоків мозаїки, зменшуються залишкові мікроскопічні деформації. Запропоновано модель механізму зміни кінетики (і відповідно структури) мартенситного перетворення в стопах на основі заліза.

Детальніше…