Технологія обліково-фінансового забезпечення та оптимізації оподаткування фермерських господарств

Призначення. Оптимізація системи кореспондентських рахунків фермерських господарств для поліпшення їх оподаткування, обліків втрат майна внаслідок бойових дій та актуалізації можливих надходжень благодійного чи інвестиційного характеру

Технічні характеристики. Зміна кореспонденції рахунків у системі програмного забезпечення у сфері бухгалтерського обліку фермерських господарств яка передбачає формування та ведення із супутнім відображенням специфічних облікових операцій та формування системи податків, зокрема відображення благодійних надходжень на відновлення у результаті втрат внаслідок бойових дій, даних пільгового кредитування з посиланням на відповідні розпорядження та нормативи, системи бухгалтерського обліку втрат за зниження вартості та корисності активів фермерського господарства внаслідок комплексу негативних факторів впливу бойових дій.

Галузь застосування. Діяльність у сфері бухгалтерського обліку й аудиту; консультування з питань оподаткування. Потенційні споживачі продукції – фермерські господарства України

Переваги. Сформовано модернізовану систему бухгалтерського відображення фінансово-виробничої діяльності орієнтованої на врахування у системі фінансово-облікової та кредитно-податкової діяльності фермерських господарств з огляду на негативні наслідки бойових дій та особливостей облікового відображення відповідних втрат на зниження вартості активів фермерського господарства.

Техніко-економічний ефект. Витрати досліджуваного підприємства на формування облікових даних за попередньо застосованій технології у середньому складали 50000 грн у рік. Пряма економічна ефективність впровадження нової технології склала 6500 грн. Основні переваги запропонованої технології опрацювання обліково-аналітичних даних проявляються як у зменшенні витрат на виконання обліково-аналітичних робіт, так і в зменшенні трудомісткості і скороченні часу на виконання одиниці цих робіт, тобто в опосередкованій економічній ефективності. Впровадження технології дозволить покращити інформаційне забезпечення управління бізнес-процесами фермерського господарства для стабілізації економічних показників та зростання обсягів їх діяльності. Техніко-економічний та соціальний ефект полягає у зниженні витрат підприємства на 6500 грн/рік, а отже запропонована технологія є доцільною до впровадження.

Опис. Технологія базується на здійсненні змін у системі кореспонденції рахунків бухгалтерського обліку фермерських господарств та формування їх податків з врахуванням фінансово-економічних прогностичних ризиків, зумовлених бойовими діями в Україні, що забезпечить оптимізацію достовірності та оперативності ведення бухгалтерського обліку фермерських господарств та дозволить регулювати і детермінувати фінансові втрати з врахуванням наслідків російської агресії для сільськогосподарських територій України. Технологія передбачає удосконалення кореспонденції рахунків за дебетом рахунку 92 «Адміністративні витрати» та кредитом субрахунку 641 «Розрахунки за податками» у напрямку зменшення суми доходу відповідного виду діяльності (основної, іншої операційної, фінансової, інвестиційної) у системі формування єдиного податку 3 групи з огляду неможливості застосовувати порядок визначення суми очікуваного відшкодування активу та втрат від зменшення його корисності, який наводиться у НП(С)БО № 28 у випадку знищення майна (повного чи часткового) та в результаті інших негативних факторів в тому числі війни чи військових дій.

Детальніше…