Керування асинхронним електроприводом на основі автономного інвертора струму та активного випрямляча

Призначення. Керування для асинхронного ЕП на основі АІС та активного випрямляча.

Галузь застосування. Асинхронний ЕП на основі АІС та активного випрямляча з розробленими способами керування можуть бути використані в будь-яких галузях промисловості й сферах господарювання.

Переваги. Розроблене керування для асинхронного ЕП на основі АІС та активного випрямляча, дозволяє досягти техніко-економічних показників сучасних ЕП з автономним інвертором напруги й АІС, які виготовляються провідними закордонними фірмами (Siemens, ABB, Allen-Bradley та ін.).

Техніко-економічний ефект. Впровадження асинхронного ЕП з АІС шляхом модернізації існуючих тиристорних електроприводів постійного струму характеризується зменшеними капітальними витратами (у 1,3-1,5 рази), оскільки частина електрообладнання, яка використовувалась в ЕП постійного струму (автоматичний вимикач, струмообмежуючі й згладжуючий реактори, фільтро-компенсуючий пристрій, комплект трифазного керованого тиристорного випрямляча, система імпульсно-фазового керування) може бути використана в запропонованому ЕП на основі АІС.

Опис. Розроблено способи прогнозуючого релейно-векторного керування автономним інвертором струму (АІС) та активним випрямлячем у складі асинхронного електропривода (ЕП), які дозволяють створити ефективний ЕП змінного струму широкого загальнопромислового призначення при спрощенні технічної реалізації та здешевленні системи автоматичного керування ЕП, а також при забезпеченні високої точності і швидкодії регулювання і поліпшеної електромагнітної сумісності зазначеного ЕП з мережею живлення. В створеному асинхронному ЕП на основі АІС та активного випрямляча отримана за допомогою запропонованого керування нормована висока якість регулювання параметрів ЕП в робочих діапазонах зміни швидкості і навантаження, що характеризується: часом відпрацьовування двократного завдання на активну проекцію вектора статорного струму менше 10мс; смугою пропускання за швидкістю 32Гц; загальним коефіцієнтом гармонійних спотворень для статорного та мережного струмів менше, ніж 5%; загальним коефіцієнтом потужності трифазної мережі живлення більше, ніж 0,99; збільшеним в (3 – 5) раз і більше (за рахунок зменшення крутості фронтів напруги живлення) терміном служби асинхронного двигуна в експлуатації.

Детальніше…