Технологія глибокої очистки йодиду цезію методом багаторазової низькотемпературної мішаної кристалізації

Призначення. Технологія дає змогу видаляти з йодиду цезію домішки калію та рубідію, за рахунок чого суттєво знижується власний радіаційний фон і утворюється продукт іншого рівня якості, придатний для ексклюзивних застосувань (отримання детекторів для прецизійних експериментів у фізиці високих енергій).

Технічні характеристики. Потужність виробництва – 800 кг йодиду цезію особливої чистоти на рік.

Галузь застосування. Технологія неорганічних речовин, вирощування монокристалів.

Переваги. Технологія дозволяє переробляти йодид цезію у йодид цезію високої чистоти зі зниженим радіаційним фоном.

Техніко-економічний ефект. Технологія дозволяє одержувати на рік до 800 кг йодиду цезію високої чистоти зі зниженим вмістом калію та рубідію, який використовують для вирощування монокристалів зі зниженим радіаційним фоном для фізики високих енергій. Технологія є менш енерговитратною, ніж існуючі технології, що базуються на багаторазовій масовій кристалізації. Впровадження технології сприятиме створенню додаткових робочих місць.

Опис. Розчин залишків монокристалів йодидів цезію фільтрують і концентрують випарюванням до вмісту йодиду цезію 40 мас.%. Отриманий розчин розливають у бутлі із поліетилентерефталату об’ємом 1,5 л і щільно закручують пробками. Багаторазову низькотемпературну мішану кристалізацію (БНМК) розчину йодиду цезію проводять при температурі морозильної камери -14 °C. Виморожування проводять до тих пір, поки об’єм рідкого залишку у бутлі не досягає 50 мл. Після цього бутлі дістають із морозильної камери, подрібнюють заморожений розчин, рідкий залишок зливають у ємність з кришкою, бутелі із замороженим розчином залишають на столі для розморожування. Після розморожування розчинів процедуру повторюють. Всього для кожної партії розчинів проводять 20 циклів БНМК. Розчини після 20 кристалізації випаровують до концентрації 130-140 г солі на 100 г води і охолоджують до температури 20-25 °C. Кристалічну масу йодиду цезію сушать у форвакуумній сублімаційній установці, фасують, запаюють і маркують.

Детальніше…