Технологія виготовлення пластмасових сцинтиляторів, детекторів або сцинтиляційних збірок на основі полістиролу, отриманого методом блочної полімеризації в алюмінієвих ампулах з перегородками

Призначення. Технологія дає змогу отримувати одразу декілька сцинтиляційних заготовок з необхідними механічними і сцинтиляційними характеристиками.

Технічні характеристики. Проектна потужність виробництва: 9000 кг/рік. Характеристика продукції: максимум люмінесценції від 420 нм до 460 нм; світловий вихід щодо антрацену не менше ніж 45 %; довжина ослаблення світла не менше ніж 150 см; зовнішній вигляд – прозорий твердий матеріал з фіолетовим відтінком.

Галузь застосування. Приладобудування.

Переваги. Існуючі технології блочної полімеризації не можуть забезпечити високу оптичну однорідність в об’ємі через великий градієнт температур внаслідок великих розмірів ампули. На відміну від існуючих розроблена технологія дозволяє одночасно отримувати декілька сцинтиляційних заготовок різного розміру з високою оптичною однорідністю та низькими механічними напруженнями за рахунок відокремлення кожного об’єму під заготовку і як наслідок зменшення температурного градієнту в кожному окремому об’ємі.

Техніко-економічний ефект. Практичне впровадження технології дозволяє досягнути підвищення якості заготовок пластмасових сцинтиляторів і досягти значного зниження собівартості продукту за рахунок зменшення використання енергоресурсів, робочого часу обладнання і працівників.

Опис. На етапі збирання алюмінієвої ампули всередину додають перегородки необхідної кількості та конфігурації, що розділяють останню на декілька менших об’ємів. Технологічний процес отримання заготовок пластмасових сцинтиляторів включає наступні стадії: – розкрий, знежирення, зварювання алюмінієвої ампули; – підготовка, перевірка і установка алюмінієвої ампули; – вхідний контроль якості сировини; – приготування розчину стиролу з сцинтиляційними домішками і завантаження в алюмінієву ампулу через мікрофільтраційну установку; – нагрівання сцинтиляційного розчину, полімеризація та відпал з наступним поступовим охолодженням; – вивантаження і розшивання алюмінієвої ампули; – розпил отриманого блоку на заготовки; – механічна обробка для досягнення необхідної форми і розміру; – полірування, упаковка у тимчасовий світловідбивний матеріал; – сцинтиляційні випробування; – при необхідності сцинтиляційна заготовка може бути покрита світловідбивною фарбою, або упакована у постійний світловідбивний матеріал чи корпус (детектор); – фінальні сцинтиляційні випробування, перевірка ОТК, пакування та оформлення сертифіката якості.

Детальніше…