Призначення. Для підвищення продуктивності сільськогосподарської птиці та покращення якості продукції птахівництва за рахунок використання кормів з пробіотичною добавкою природного походження
Технічні характеритистики. До складу пробіотика входять молочнокислі бактерії роду Lactobacillus bulgaricus та Enterococcus faecium. Досліджуваний пробіотичний препарат згодовували у сухому вигляді. У виробничих умовах для зручності використання досліджуваний пробіотик змішували з невеликою кількістю комбікорму, після чого додавали до добової даванки та ретельно перемішували і розсипали в годівниці. Курчат-бройлерів утримували у клітковій батареї 2Б-3 з дотриманням зоогігієнічних вимог. Кількість курчат у клітці – 50 голів та фронт годівлі 2,25 см.
Галузь застсоування. Сільське господарство. Птахофабрики, сільськогосподарські підприємства, наукові установи.
Переваги. Розроблена комплексна технологія годівлі сільськогосподарської птиці дає змогу більш ефективно використовувати корми та підвищити продуктивність за рахунок пробіотичної кормової добавки, що посилює гідроліз основних поживних речовин, покращують всмоктування в кишково-шлунковому тракті, формують мікробіоценоз за рахунок корисної мікрофлори тощо. До складу досліджуваного пробіотика входять лактобактерії, які, продукуючи молочну та оцтову кислоти, унеможливлюють розмноження гнильної і патогенної мікрофлор, посилюють перистальтику, а також сприяють всмоктуванню кальцію, заліза, міді, вітамінів. Уведення до раціону птиці пробіотика сприяє відновленню кишкового балансу, поліпшує екосистему кишківника та, завдяки високій ферментативній активності, підвищує метаболізм травлення, що позитивно позначається на конверсії корму та загалом сприяє збільшенню рентабельності виробництва безпечної продукції.
Техніко-економічний ефект. Реалізація даної технології годівлі сільськогосподарської птиці на практиці показала ефективність її роботи та доцільність використання у технологічному процесі виробництва різних видів продукції птахівництва. Ця технологія може бути застосована на птахофабриках з виробництва яєць та м’яса. Розроблена технологія дасть змогу підвищити якість виробленої м’ясної та яєчної продукції. Очікувані одержані результати досліджень дадуть змогу збільшити кількість екологічно безпечної продукції птахівництва на 10 – 15% та знизити витрати кормів на 5-10%.
Опис. Підвищення продуктивності сільськогосподарської птиці та підвищення якості продукції птахівництва за рахунок використання в годівлі пробіотичної добавки природного походження. Упродовж науково-господарських дослідів контрольній групі згодовували основний раціон (ОР) – повнораціонний комбікорм. Дослідним групам додатково до повнораціонного комбікорму вводили пробіотичну добавку у різних дозах. Динаміку росту визначали шляхом індивідуального зважування птиці кожні 7 діб. За результатами зважування визначали живу масу птиці, абсолютні, середньодобові та відносні прирости живої маси впродовж досліду та проводили облік з’їдених кормів. Протягом досліду визначали яєчну та м’ясну продуктивність, забійні показники та якісні показники продукції птахівництва.