Реєстраційний номер НДДКР в УкрІНТЕІ: 0116U003464
Рік початку дослідження: 2020 р.
Запланована галузь застосування та конкретне місце застосування: Ветеринарна медицина; лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Джерело фінансування: виконання ініціативних НДР (розробок) на безоплатній основі
Обсяг фінансування: без фінансування
Рівень інновації: немає аналогів в Україні
Наявність патенту: 1 патент України.
Наявність зацікавленого Замовника: лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів
Додаткові дії, що потребує подальше впровадження: розширення спектру досліджень та оновлення матеріально-технічної бази; інше. На даному етапі продовжуються дослідження, щодо вдосконалення і розробки способів визначення токсичності мікробіологічним експрес- методом з використанням інфузорії Colpoda steinii для інших харчових продуктів і сировини. Після їх завершення буде проведено включення цих методів до системи моніторингу і впровадження всього розробленого комплексу
Коротка характеристика, техніко-економічні параметри переваг та позитивних якостей.
Запропонований спосіб визначення токсичності належить до ветеринарної медицини, а саме до мікробіологічних способів визначення токсичності та може бути застосований під час проведення експертизи безпечності м’яса забійних тварин. Спосіб включає підготовку тест-культури інфузорії Colpoda steinii., відбір і підготовку проби досліджуваного продукту, її екстракцію х.ч. ацетоном, взятим в об’ємі 6-10 см3, фільтрацію екстракту, розбавлення отриманого фільтрату розчином Лозина-Лозинського, внесення отриманого розчину ацетонового екстракту в тест-культуру інфузорій, термостатування одержаної суміші при температурі +26…+28 °C впродовж 60 хв. Визначення ступеня токсичності здійснюють спостерігаючи за життєдіяльністю інфузорій під мікроскопом при збільшені 80-120 і враховуючи кількість живих і загиблих інфузорій. Якщо продукт нетоксичний, то не менше 90 % інфузорій Colpoda steinii живі і активно рухаються. Зниження активності та (або) загибель інфузорій свідчить про токсичність продукту. Отже, спосіб є ефективниим і простим у використанні та дозволяє виявити у м’ясі забійних тварин (баранина, свинина, яловичина) широкий спектр токсикантів: пестициди, солі важких металів, антибіотики, основи алкалоїдів, глікозиди та їх аглікони, флавони і їх аглікони, кумарини, каротиноїди, вітаміни групи В, Р, РР, ефірні масла, пігменти тощо, впродовж 1 год. А завдяки розрахованим та адаптованим співвідношенням компонентів спосіб дає змогу проводити дослідження на токсичність м’яса різного ступеню холодової обробки, чим сприятиме полегшенню та удосконаленню дослідження його токсичності. Також, враховуючи високу чутливість застосованої тест-культури до низьких доз токсикантів спосіб дає змогу виявляти можливу сумарну дію субдоз одразу декількох токсикантів та встановлювати загальну токсичність досліджуваного зразка.