Технологія глибокої очистки йодиду цезію, одержаного з відходів монокристалів, від домішок важких металів

Призначення. Технологія дає змогу переробляти залишки монокристалів на основі йодиду цезію, забруднених важкими металами, у сіль високої чистоти, для застосування у якості вихідної сировини для вирощування монокристалів на основі йодиду цезію. Це замикає технологічний цикл вирощування монокристалів на основі йодиду цезію і сприяє поліпшенню його екологічних аспектів.

Технологічні характеристики. Потужність виробництва – 15 м3 очищеного розчину йодиду цезію на рік.

Галузь застосування. Технологія неорганічних речовин, вирощування монокристалів.

Переваги. Технологія дозволяє позбутися відходів, які потребують утилізації (сильно забруднених важкими металами розчинів йодиду цезію), за рахунок обробки їх активним вугіллям та магнієм, що дозволяє одержати йодид цезію особливої чистоти. Таким чином замикається технологічний цикл вирощування монокристалів на основі йодиду цезію.

Техніко-економічний ефект. Технологія дозволяє переробляти до 15 м3 на рік забруднених розчинів йодиду цезію у розчин йодиду цезію високої чистоти. При цьому токсичні важкі метали осаджуються на магнію в компактній формі, що загалом забезпечує екологічну чистоту технології вирощування монокристалів на основі йодиду цезію. Економічний ефект буде оцінений після 1 року застосування технології.

Опис. Активне вугілля промивають від вугільного пилу питною водою і засипають у натрубний фільтр з картриджем. Магній металічний промивають від пилу холодною питною водою і засипають у натрубний фільтр з картриджем. Завантажують вхідний розчин йодиду цезію у теплообмінний апарат, нагрівають його до 60 °С і витримують протягом 1 год. Після цього фільтрують розчин через блок фільтрів з активним вугіллям і магнієм. Потім ще двічі фільтрують одержаний розчин через патронний фільтр, заповнений магнієм. Продукт відправляють на кристалізаційне очищення.

Детальніше…