РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧА ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТА ТЕХНОЛОГІЯ В МАШИНОБУДУВАННІ

ПРИЗНАЧЕННЯ:

Український університет розробив спосіб виливки циліндрів двигунів внутрішнього згоряння, який сприяє зміцненню, досягненню максимальної довговічності і мінімальних зносів гільз циліндрів, поршневих кілець дизелів і двигунів внутрішнього згоряння.

ОПИС:

Структура чавуну гільз повинна мати графіт пластинчастої форми, прямий або із завихренням, металеву матрицю у вигляді сорбітообразного перліту, повну відсутність структурно-вільного фериту і включення цементиту в кількості не вище 5% площі шліфа. Штучне прискорення охолодження внутрішньої поверхні виливки шляхом продувки стисненим повітрям дозволяє уникнути надмірного зростання графітових включень і отримати найбільш оптимальний, помірно розподілений пластинчастий графіт середніх розмірів. Другий етап прискореного охолодження проводиться шляхом уприскування холодоагенту. Саме цей прискорений перехід інтервалу температур перлітного перетворення дозволяє отримати високодисперсну сорбітообразну структуру металевої основи чавуну. Дисперсність перліту при цьому не нижче Пд 0,3. Присутність фериту не спостерігається. Структурно-вільний цементит на внутрішній поверхні гільзи відсутній. Необхідно проводити другий етап інтенсивного охолодження тільки для частини гільзи, прилеглої до верхнього борту. Така диференціація дозволяє отримати рівномірне спрацьовування циліндрів ДВЗ по висоті в процесі експлуатації.

ПЕРЕВАГИ:

Розроблений спосіб відрізняється тим, що з метою запобігання виникнення тріщин в литві, а також поліпшення тепловідводу з поверхні, яка охолоджується, відбір тепла здійснюється випромінюванням, з допомогою введення в порожнину кокиля конусного тіла, яке охолоджується зсередини холодоагентом з різною інтенсивністю по довжині. Аналіз роботи двигунів з дослідницькими гільзами циліндрів показав підвищений ресурс їх в порівнянні з серійними на 35 … 40%.

РЕКОМЕНДОВАНА ГАЛУЗЬ ВИКОРИСТАННЯ:

Підприємства, що виробляють деталі для машинобудівної та суднобудівної галузей.

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ:

Даний спосіб підвищує їх ресурс на 35-40%.

СТАДІЯ ГОТОВНОСТІ РОЗРОБКИ:

Промисловий зразок, доступний для демонстрації.

МОЖЛИВІСТЬ ПЕРЕДАЧІ:

    • Технічна кооперація.
    • Ліцензійна угода.
    • Комерційна угода з технічним сприянням.

НОВИЗНА:

1 патент України.

 

ЯКЩО ВАС ЗАЦІКАВИЛА ДАНА РОЗРОБКА, БУДЬ-ЛАСКА,

НАПИШІТЬ НАМ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *