Оголошено конкурс українсько-турецьких науково-дослідних проєктів на 2022-2023 роки

З 15 липня до 15 вересня 2021 року Міністерство освіти і науки України та Рада з наукових та технічних досліджень Турецької Республіки (TUBITAK) оголошують конкурс спільних українсько-турецьких науково-дослідних проєктів на 2022-2023 роки.

Проєктні пропозиції приймаються за такими пріоритетними напрямами:

  • матеріалознавство;
  • науки про життя, охорона здоров’я та біотехнології, включаючи лікування таких хвороб, як нова коронавірусна пневмонія;
  • науки про Землю та довкілля;
  • «діджиталізація» та інформаційні технології;
  • аерокосмічна техніка, включаючи безпілотні літальні апарати;
  •  енергетичні технології.

Зазначення пріоритетного напряму у формі заявки є обов’язковим!

Конкурс відкритий для будь-яких науково-дослідних груп закладів вищої освіти, наукових установ та підприємств обох країн.

Подання заявки

Для участі в конкурсі потрібно подати:

  • Супровідний лист (1 примірник, скан-копія не допускається). Вимоги: на бланку установи-заявника, адресований на ім’я першого заступника Міністра освіти і науки Кизима М. О., текст у довільній формі із зазначенням назви спільного проєкту, пріоритетного напряму, ПІБ наукового керівника та з переліком додатків. Обов’язково зазначити, що дослідження по темі проєкту не фінансуються з держбюджету в межах інших конкурсів.
  • Форма заявки на участь у конкурсі (2 паперові примірники заявки, скан-копія сторінок з підписами і печаткою від турецького партнера допускається; сторінки з підписами і печаткою від української сторони – лише в оригіналі). Вимоги: двомовна (заповнюється послідовно українською та англійською мовами в одному файлі). Вимоги до усіх пунктів заявки наводяться у файлі заявки.
  • Лист-підтвердження від турецького партнера-керівника проєкту
    (1 примірник; скан-копія листа допускається). Вимоги: на бланку установи-партнера, адресований на ім’я керівника установи-заявника, текст у довільній формі із зазначенням призвіщ керівників проєкту, назви спільного проєкту, яка має співпадати із назвою проєкту у формі заявки.
  • Акт експертизи на відкриту публікацію матеріалів за темою проєкту (1 примірник, скан-копія не допускається). Вимоги: експертна комісія установи затверджує висновок, в якому зазначається, що матеріали проєктної пропозиції не містять відомостей, заборонених до відкритого опублікування, текст у довільній формі.
  • CV українського та турецького наукових керівників проєкту (по 1 примірнику). Вимоги: CV кожного керівника оформлюються двома мовами – українською та англійською, текст у довільній формі.
  • Заповнити Google-анкету, до якої обов’язково додати заповнену заявку у форматах *.doc та *.pdf. Google-анкету краще заповнювати після підготовки усіх зазначених документів.

Усі паперові матеріали мають бути зібрані в одну підписану папку (на папці вказати назву конкурсу, назву установи-заявника, тему проєкту, ПІБ керівника).

Організатори розглядатимуть тільки ті заявки, що оформлені відповідно до зазначених вимог та були надіслані вчасно.

Документи приймаються за адресою: Україна, 01601, м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, 16, Міністерство освіти і науки України. Їх можна подати двома способами:

  • надіслати поштою (дата визначається за штампом на конверті поштового відправлення і повинна бути не пізнішою останнього дня конкурсу). Прохання не надсилати документи рекомендованим відправленням Укрпоштою, достатньо обрати просте відправлення. У разі надсилання документів кур’єром Нової пошти документи доставляються до скриньки для листувань у холі МОН за вказаною вище адресою;
  • передати особисто – залишити у скриньці для листувань, яка розташована у холі МОН за вказаною вище адресою.

Етапи відбору

  • перевірка документів на відповідність вимогам конкурсу;
  • передача заявок на наукову експертизу;
  • проведення наукових експертиз паралельно в обох країнах;
  • ранжування переліку проєктів за результатами наукових експертиз обох сторін;
  • відбір та затвердження переліку науково-дослідних проєктів для фінансування на засіданні Спільного українсько-турецького Комітету.

Критерії відбору

  • наукова відповідність, якість та оригінальність проєкту;
  • здатність та компетентність тимчасових наукових колективів втілити проєкт у життя;
  • можливість проведення спільних досліджень і адекватність наукового методу;
  • досвід участі у міжнародних проєктах і майбутній розвиток міжнародного співробітництва;
  • якість інфраструктури установ, що беруть участь у проєкті;
  • участь у проєкті молодих науковців (віком до 35 років);
  • можливості практичного використання результатів проєкту.

 Фінансування

Фінансування виділяється два роки поспіль, на кожний рік окремо.

З виконавцями щороку укладають відповідні договори на виконання проєктів. Рішення про продовження фінансування наступного року приймається після розгляду звіту за попередній рік роботи. 

Кожна Сторона покриває витрати, пов’язані з перебуванням своїх вчених в країні-партнері, а саме: транспортні витрати, проживання, добові витрати (сума добових витрат та гранична сума витрат на найм житлового приміщення за добу розраховуються відповідно до Постанови КМУ від 02.02.2011 №98), а також покриває витрати на медичне страхування та візову підтримку. 

Українська сторона залишає за собою право оплачувати заробітну плату своїм вченим, які беруть участь в українсько-турецьких проєктах, відповідно до нормативно-правових актів України. 

Інтелектуальна власність

Науковці з українського боку, зокрема, керівники проєктів, мають вжити усіх необхідних заходів для захисту науково-технічних та промислових цінностей, які їм належать, а також прав інтелектуальної власності. Головна увага приділятиметься тому, щоб у межах співробітництва не відбулося незапланованої передачі українських технологій іншим країнам. 

Додаткова інформація

Керівники та основні учасники проєктів можуть подавати кілька заявок. Однак керівники не зможуть отримати фінансування більш ніж за одним проєктом.

Кандидатам на участь у конкурсі з української сторони варто переконатися у тому, що їхні турецькі партнери подали відповідну заявку до Ради з наукових та технічних досліджень Турецької Республіки (TUBITAK).

Інформація про переможців конкурсу буде оприлюднена на сайті Міністерства освіти і науки України у розділі «Наука» → «Міжнародні наукові проєкти» → «Двосторонні наукові конкурси» → «Результати конкурсів».

Лише переможці конкурсу будуть поінформовані електронним листом за вказаною у заявці електронною поштою для подальших кроків.  

Контакти

З української сторони:

Міністерство освіти і науки України

Відділ міжнародного співробітництва головного управління із реалізації політик у сфері науки та інновацій директорату науки та інновацій

Савіна Олена

Адреса: Київ, 01601, бул. Т. Шевченка, 16

Тел. (044) 287-82-35

Електронна пошта:

a_savina@mon.gov.ua

З турецької сторони:

Рада з наукових та технічних досліджень Турецької Республіки (TUBITAK)

Рагіп Байрамбелі

Tel. +90 312 298 1792

Електронна пошта:

ragip.bayrambeyli@tubitak.gov.tr

mon.gov.ua