Біотрансформація рослинної і мікробної сировини як метод отримання фізіологічно-функціональних харчових інгредієнтів і дієтичних добавок

Якому пріоритетному напряму науки і техніки відповідає: фундаментальні наукові дослідження з найбільш важливих проблем розвитку науково-технічного, соціально-економічного, суспільно-політичного, людського потенціалу для забезпечення конкурентоспроможності України у світі та сталого розвитку суспільства і держави;

Дослідження: цільове фундаментальне.

Перспектива подальшого виконання:  буде завершене

Рівень дослідження:  немає аналогів в Україні.

Наявність патенту: 3 патенти України

Яких додаткових дій потребує подальше дослідження:  подальші дослідження потребують затвердження нормативної документації та проведення фармакологічних і токсикологічних досліджень продуктів, на це потрібно додаткове фінансування.

Коротка характеристика, позитивні якості, подальша перспектива застосування:

Розроблено методологію направленого ферментативного каталізу вторинних продуктів переробки зерна (пшеничні та житні висівки). Біотрансформація полімерного матриксу дозволяє отримувати біологічно активні компоненти клітинної стінки, які зв’язані хімічними зв’язками з полісахаридами, і отримувати їхні концентрати та активований комплекс харчових волокон з використанням гідролітичних ферментів мікробіологічного походження. Розроблено методологію створення супрамолекулярних комплексів на основі геміцелюлоз та ферментних складових. Вона базується на можливості самоорганізації біополімерних структур внаслідок «слабких» міжмолекулярних взаємодій, що приводить до стабілізації ферментної складової. Новий підхід дозволив розробити нові біотехнології переробки отримання низки фізіологічно-функціональних інгредієнтів (пребіотичні та пробіотичні добавки, модифіковані харчові волокна, комбіновані біологічно активні речовини). Створено теоретичне підґрунтя для отримання фізіологічно-функціональних інгредієнтів та дієтичних добавок нової генерації – наноцевтиків. Реальність розроблених підходів до виробництва даних фізіологічно-функціональних інгредієнтів доведено апробацією у промислових умовах на біотехнологічному підприємстві ТОВ НВО «Аріадна».

Детальніше…