Моніторинг безпечності і якості продукції тваринного походження та удосконалення методик його здійснення

Реєстраційний номер НДДКР в УкрІНТЕІ: 0116U003464

Якому      пріоритетному       напряму      науки       і       техніки       відповідає:       раціональне природокористування

Дослідження: прикладне

Джерело фінансування: виконання ініціативних НДР (розробок) на безоплатній основі

Обсяг фінансування: без фінансування

Рік початку дослідження: 2016 р.

Загальний термін виконання дослідження (за планом): 2016-2021 рр.

Перспектива подальшого виконання у 2022 – 2023 роках: буде продовжено як прикладне

Рівень дослідження: немає аналогів в Україні

Наявність патенту: Спосіб визначення токсичності курячих яєць, 16.09.2021, № 148760. Спосіб визначення токсичності м’яса устриць, 16.09.2021, № 148761. Спосіб визначення токсичності м’яса восьминога, 16.09.2021, № 148762. Спосіб визначення токсичності м’яса гребінця морського, 16.09.2021, № 148763. Спосіб визначення токсичності м’яса каракатиці, 16.09.2021, № 148764. Спосіб визначення токсичності м’яса кальмара, 16.09.2021, № 148765. Спосіб визначення токсичності м’яса рапана, 24.11.2021, № 149473. Спосіб визначення токсичності м’яса забійних тварин, 01.12.2021, № 149685.

Додаткові дії, що потребує подальше дослідження: сучасного наукового обладнання; розширення спектру досліджень та оновлення матеріально-технічної бази; інше. На даному етапі продовжуються дослідження, щодо вдосконалення і розробки способів визначення токсичності мікробіологічним експрес-методом з використанням інфузорії Colpoda steinii для інших харчових продуктів і сировини. Після їх завершення буде проведено включення цих методів до системи моніторингу і впровадження всього розробленого комплексу.

Коротка характеристика, позитивні якості, подальша перспектива застосування.

Розроблені способи визначення токсичності є ефективниими і простими у використанні, та дозволяють досліджувати широкий спектр ксенобіотиків, які екстрагуються ацетоном, у наступних харчових продуктах: курячі яйця, м’ясо забійних тварин (баранина, свинина, яловичина) і молюсків (восьминог, кальмар, каракатиця, рапан, гребінець морський та устриці). Окрім того, враховуючи високу чутливість тест-організму інфузорії Colpoda steinii до низьких доз ксенобіотиків, застосування запропонованих способів дозволяє виявляти можливу сумарну дію декількох полютантів і встановлювати загальну токсичність досліджуваного об’єкту.

Запропоновані способи визначення токсичності належать до ветеринарної медицини, а саме до мікробіологічних способів визначення токсичності (біотестування), і можуть бути застосовані у лабораторіях Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів під час проведення експертизи безпечності продовольчої сировини і харчових продуктів.

Детальніше…