Технологія оздоровчих безклейковинних маффінів

Призначення. Для підвищення харчової та біологічної цінності маффінів на основі шроту зародків пшениці, які виготовляються без використання пшеничного борошна.

Технічні характеристики. Органолептичні показники якості оздоровчих безклейковинних маффінів: форма правильна, з тріщинами, без підривів, колір скоринки – світло-коричневий, м’якушки – золотаво-коричневий, м’якушка м’яка, добре розпушена, еластична, вироби з приємним, яскраво вираженим горіховим запахом і присмаком. Фізико-хімічні показники якості виробу: стискуваність м’якушки на пенетрометрі – 55…60 од. прил., питомий об’єм – 2,9…3,1 см3/г, кришкуватість – 10,8…11,2%.

Галузь застосування. Харчова промисловість. Виробництво хліба та хлібобулочних виробів; виробництво борошняних кондитерських виробів, тортів і тістечок нетривалого зберігання

Переваги. Основними перевагами запропонованої технології є отримання безклейковинних маффінів на основі шроту зародків пшениці, що порівняно з традиційним виробом, містить більше білку, харчових волокон, калію, кальцію, магнію, заліза, цинку, з фізіологічно ефективним вмістом вітамінів та поліфенольних сполук, які мають оригінальні органолептичні характеристики за рахунок використання мікробних полісахаридів та шроту зародків пшениці.

Техніко-економічний ефект. Соціальний ефект полягає у розширенні асортименту борошняних кондитерських виробів оздоровчого призначення для збагачення раціонів харчування населення України харчовими волокнами, мінеральними речовинами та вітамінами з метою профілактики аліментарнозалежних захворювань.

Опис. Розроблено технологію виготовлення оздоровчих безклейковинних маффінів з повною заміною пшеничного борошна шротом зародків пшениці. Встановлено, маффіни з повною заміною пшеничного борошна шротом зародків пшениці мають приємні органолептичні показники якості. Проте ці вироби мають невеликий об’єм, нееластичну надто крихку м’якушку за рахунок відсутності клейковинних білків і крохмалю пшеничного борошна, які відповідають за утворення структури виробів. Тому для надання виробам необхідних властивостей використовують в якості структуроутворювачів мікробні полісахариди таких, як ксантану, енпосану і гелану. Додавання МПС у кількості 0,1 % до маси готового виробу підвищує питомий об’єм маффінів. Так, за додавання ксантану питомий об’єм виробів збільшується на 14,3 %, енпосану – 10,7 %, гелану – 3,5 %.

Детальніше…