Синтез і комплексоутворення з катіонами лужних і лужноземельних металів нових молекулярних кліпс на основі дифенілглікольурилу і бензоазакраун-етерів

Призначення. Для розширення знань про структуру і властивості макрогетероциклічних сполук. 

Галузь застосування. Хімічна промисловість.

Переваги. Немає аналогів в Україні. Отримані результати значно розширюють знання про структуру і властивості макрогетероциклічних сполук і за своєю значущістю відповідають світовому рівню.

Опис. Вивчено взаємодію біс-етерудифенілглікольурилу з похідними бензоаза-15-краун-5 у поліфосфатній кислоті і вперше отримано біс(бензоазакраун-етери) з фрагментами дифенілглікольурилу. Використання бензоаза-15-краун-5 із незаміщеним атомом Нітрогену дає низький вихід цільового продукту. Введення замісників по атому Нітрогену дозволяє підвищити вихід до 40-42%. Методом спектрофотометричного титрування показано, що біс(бензоазакраун- етер) з метильною групою на атомі Нітрогену з катіонами лужних і лужноземельних металів утворюють тільки комплекси складу 1:1. Зроблено висновок про утворення з катіонами калію та рубідію внутрішньомолекулярних сендвічних комплексів. 

Детальніше…