Технологія створення оптичного квантового логічного елемента для керування кубітами з поляризаційним кодуванням в системах захисту інформації та кіберзахисту

Призначення. Для побудови оптичних квантових комп’ютерів, створення оптичних систем квантової криптографії, а також дозволить вдосконалити кодування інформації в системах захисту інформації та кіберзахисту.

Технічні характеристики. Можуть суттєво відрізнятися в залежності від використаного матеріалу. Для плавленого кварцу: довжина світлової хвилі – від 0,2 до 4,5 мкм, частота звукової хвилі – від 10 МГц до 10 ГГц, кут зміни поляризації – до 90 град, кут дифракції – від 0,03 до 30 град.

Галузь застосування. Квантові комп’ютери, системи захисту інформації та кіберзахисту. Виробники комп’ютерної техніки, систем зв’язку та захисту інформації.

Переваги. Надширокий діапазон світлових хвиль (від ІЧ до УФ, 0,2 мкм – 4,5 мкм), широкий діапазон звукових хвиль (від 10 МГц до 10 ГГц), простота та дешевизна конструкції, відсутність прецизійних елементів, можливість реалізації за допомогою інтегрально-оптичних пристроїв.

Техніко-економічний ефект. Основним результатом розробленої технології є створення покращеної елементної бази для побудови оптичних квантових комп’ютерів та створення оптичних систем квантової криптографії. Її впровадження дозволить Україні захопити лідируючі позиції на ринку оптичних квантових комп’ютерів, а також вдосконалити кодування інформації в системах захисту інформації та кіберзахисту, що надзвичайно важливо в умовах військового стану в Україні.

Опис. Технологія створення оптичного квантового логічного елемента для керування кубітами з поляризаційним кодуванням базується на взаємодії світлового випромінювання з поперечною акустичною хвилею, яка поширюється в оптично ізотропному середовищі. В результаті цієї взаємодії утворюється дифрагований оптичний промінь, поляризація якого є ортогональною до поляризації вхідного випромінювання. Таким чином отримується керований квантовий логічний елемент «НІ» (CNOT–вентиль).

Детальніше…