Технологія кріплення гірничих виробок та селективна технологія видобутку корисних копалин

Призначення. Розроблена технологія призначена для зниження зольності вугілля, що видобувається, за рахунок роздільного виймання вугілля та породи і застосування ресурсозберігаючої технології кріплення підземних гірничих виробок за рахунок зменшення типу спецпрофілю. Також технологія вирішує проблему безпечного та швидкого відпрацювання тонких і вельми тонких пластів вугілля, зі значно зниженою зольністю, в ускладнених геологічних умовах.

Технічні характеристики. Скорочення витрат на спорудження та підтримку кріплення підземних гірничих виробок до 25%; прискорення робіт з кріплення гірничих виробок на 30%; завчасне виявлення проблемних ділянок виробок та зведення до мінімуму вартість на ремонтні роботи; інтенсифікація видобутку вугілля до 28%; економічно вигідне видобування забалансових запасів вугілля; збільшення терміну експлуатації шахти.

Галузь застосування. Гірничодобувна галузь.

Переваги. Технологія кріплення гірничих виробок та селективна технологія видобутку корисних копалин відрізняться зменшеним часом виконання виймального циклу, відносно низькою трудомісткістю виконання закладних робіт, спрощенням управлінням процесом розвантаження породи у вироблений простір лави та безпекою ведення гірничих робіт.

Техніко-екномічний ефект. Застосування запропонованої технології забезпечує економію матеріальних ресурсів (зниження металоємності до 30%, вивільнення 2 – 3 гірничих робітників (кріпильників) на дільниці, що дозволить економити трудові ресурси. Умови підвищення безпеки праці дозволять отримати додатково 10 – 15 тис. грн на 1 п.м, а кількість виробок тільки на одній вугільній шахті становить понад 100 км.

Опис. Технологія включає побудову маломатеріалоємних кріпильних систем підземних споруд для можливості досягнення нового рівня ресурсозбереження (за рахунок зменшення типу спецпрофілю та кількості анкерів) та безпеки робіт при інтенсифікації підземної розробки корисних копалин (конструкція дозволяє підвищити стійкість виробки), а також вдосконалення способу виймання корисних копалин (видобуток чистого вугілля), що дозволить досягти можливості управління технологією в безперервному процесі, скорочення тривалості виїмкового циклу і за рахунок цього значно підвищити виробничі показники та рівень безпеки робіт у лаві особливо при ускладненому відпрацюванні тонких та вельми тонких вугільних пластів.

Детальніше…