Технологія плазмово-порошкового наплавлення деталей нафтогазової запірної арматури

Призначення. Для отримання вже в першому шарі наплавленого металу високої якості і високої стійкості в корозійному середовищі, що містить сірководень.

Технічні характеристики. При реалізації технології плазмово-порошкового одношарового наплавлення деталей нафтогазової запірної арматури використовується частка основного металу в наплавленому ≤ 5%; можливість використання широкого асортименту присадних порошків за хімічним складом і властивостями.

Галузь застосування. Підприємства нафтогазового комплексу, енергетика, інші галузі промисловості.

Переваги. Порівняно з існуючими технологіями значно виросла продуктивність наплавленого металу (приблизно 30-35%), використання одношарового наплавлення замість багатошарового дає змогу зменшити викід шкідливих речовин.

Техніко-економічний ефект. Заміна багатошарового антикорозійного дугового наплавлення на одношарове плазмово-порошкове наплавлення дозволяє значно знизити витрати на дорогі антикорозійні наплавлювальні матеріали та принаймні вдвічі підвищити продуктивність праці. Використання при наплавленні деталей арматури, яка експлуатується в корозійному середовищі, що містить сірководень, порошку сплаву 80Х17Н35С3Р3 на основі Ni та Fe замість порошків на основі Ni і Со забезпечує економію 25…35 доларів на один кг наплавленого металу. Крім того, при плазмово-порошковому наплавленні, в порівнянні з дуговим наплавленням, виділяється менше шкідливих речовин, тобто розроблена технологія більш екологічна.

Опис. Проведені дослідження показали, що при лабораторних випробуваннях кращі показники зносостійкості, корозійної стійкості та жаростійкості має сплав 80Х17Н35С3Р3 на основі Ni та Fe. Корозійна стійкість в сірководневому середовищі запропонованого сплаву і розробленої технології його наплавлення в 2,3…2,6 рази вище, ніж у відомих сплавів. У металі, наплавленому порошком цього сплаву, також виявлено найкращі трибологічні характеристики. Коефіцієнти тертя цього сплаву стабільні і низькі (0,15), його зносостійкість вдвічі вище, ніж у інших сплавів. На основі цих досліджень розроблено промислову технологію одношарового плазмово-порошкового наплавлення корозійностійких сплавів на деталі запірної арматури, яка експлуатується в корозійних середовищах, що містять сірководень. По розробленої технології проведено плазмове наплавлення деталей нафтогазової арматури. Наплавлені деталі передані ПАТ «Конотопський арматурний завод» для проведення промислових випробувань.

Детальніше…