Технологія кисломолочного напою з комбінованим складом сировини

Призначення. Технологія спрямована на вирішення проблеми розширення асортименту комбінованих молочних продуктів масового споживання підвищеної харчової цінності. Сприяє забезпеченню продовольчої безпеки країни за рахунок зниження використання харчових інгредієнтів, виготовлених за кордоном.

Технічні характеристики. Органолептичні дослідження кисломолочних напоїв: щільна, однорідна консистенція з непошкодженим згустком, чистий кисломолочний смак і запах з приємно вираженим присмаком амарантового борошна та присмаком плодів журавлини, колір – світло-рожевий, рівномірний по всій масі. Фізико-хімічні показники: титрована кислотність – 77 0Т, активна кислотність – 4,7, масова частка жиру – 3,8%, масова частка білка –3,5%, вміст харчових волокон – 0,77%.

Галузь застосування. Молокопереробні підприємства, ресторанне господарство, наукові установи. 

Переваги. Добавки рослинного походження за рахунок комплексного збагачення усіма біологічно активними речовинами амаранту та журавлини покращують органолептичні, структурно-механічні показники кисломолочних напоїв, мають біфідостимулюючу дію, надають продуктам лікувально-профілактичну направленість. Їх доцільно рекомендувати для масового споживання та оздоровчого харчування.

Технічно-економічний ефект. Економічний ефект полягає у зростанні прибутку підприємства на 1,84 тис. грн. на 1 т готового продукту. Соціальний ефект полягає у розширенні асортименту молочної продукції функціональної спрямованості масового попиту з приємними смаковими відтінками, підвищеною харчовою та біологічною цінністю.

Опис. В основу технології закладено ідею виробництва комбінованих молочних продуктів, в яких поєднуються традиційні споживчі властивості з технологічними можливостями функціонально-технологічних інгредієнтів рослинного походження, що спрямоване на розширення сировинної бази, вирішення проблеми зменшення дефіциту основних нутрієнтів у раціонах харчування населення. За рахунок високого вмісту у рослинній сировині амарантового борошна та пюре журавлини, харчових волокон, білкових речовин, вітамінів, мінеральних речовин та поліфенолів покращуються фізико-хімічні властивості продукції. Також за рахунок вмісту крохмалю відбувається стабілізація колоїдної системи комбінованих кисломолочних напоїв, покращуються реологічні характеристики. Їх можна рекомендувати для масового споживання та оздоровчого харчування.

Детальніше…