Технологія виготовлення високоефективних сцинтиляторів на основі кристалів селеніду цинку (ZNSE) для детекторів іонізуючого випромінювання

Призначення. Технологія дає змогу покращити сцинтиляційні характеристики та знизити витрати на одиницю продукції при виготовленні високоефективних сцинтиляторів на основі кристалу селеніду цинку.

Технічні характеристики. Потужність виробництва складає – 10-200 кг сцинтиляційних виробів на рік.

Галузь застосування. Рентгенографія та контроль.

Переваги. На відміну від існуючих технологій дана технологія дає змогу знизити витрати на одиницю продукції при виготовленні високоефективних сцинтиляторів на основі кристалів селеніду цинку та покращити сцинтиляційні параметри у сцинтиляторів на основі кристалу ZnSe.

Техніко-економічний ефект. Розроблена технологія дозволяє покращувати сцинтиляційні характеристики при виготовленні високоефективних сцинтиляторів на основі кристалу селеніду цинку.

Опис. Технологічний процес з отримання високоефективних сцинтиляторів полягає у виготовленні сцинтиляторів з кристалів селеніду цинку (ZnSe) і здійснюється наступним чином. Відбувається підготовка сировини селеніду цинку, при цьому використовується високоякісна та чиста сировина. З цієї сировини вирощуються кристали ZnSe в ростових установках під тиском. Вирощені кристали селеніду піддаються механічній обробці та шліфовці до габаритного розміру елемента. Виконуються контроль якості та вимірювання світлового виходу сцинтиляторів.

Детальніше…