Спосіб підвищення м’ясної продуктивності відгодівельного молодняку великої рогатої худоби

Призначення. Для забезпечення продовольчої безпеки України, підвищення ефективності виробництва яловичини та покращення її якості. Застосування цієї технології годівлі бугайців дозволяє оптимально використовувати поживні речовини раціону, зменшує витрати кормів на виробництво одиниці продукції і створює сприятливі умови для отримання високоякісної яловичини.

Технічні характеристики. Технологія передбачає застосування у годівлі бугайців української чорно-рябої молочної породи хелатних дефіцитних мікроелементів з амінокислотами метіонін та лізин, а також у складі біологічно активних добавок у різні періоди відгодівлі. Це дозволяє підвищити живу масу бугайців на 4,1%, отримати на 5,8% важчу тушу та додатково отримати більше м’яса високої якості з кращими фізико-хімічними показниками та санітарними властивостями. Використання білково-вітамінного преміксу сприятиме підвищенню середньодобових приростів на 4,5-9,6%, підвищенню індексу м’ясності на 11,1% й отримання на 27,3% більше м’яса вищого ґатунку.

Галузь застосування. Сільське господарство. Сільськогосподарські підприємства, наукові установи.

Переваги. Запропоновано спосіб підвищення м’ясної продуктивності відгодівельного молодняку великої рогатої худоби української чорно-рябої молочної породи, активізації обмінних процесів та поліпшення якості яловичини в умовах дефіциту мікроелементів у кормах за рахунок додавання до раціонів протягом відгодівельного періоду різних лізинатів та метіонатів хелатів мікроелементів, біологічно активних добавок з хелатними сполуками

Техніко-економічний ефект. Запропонована концепція годівлі відгодівельного молодняку української чорно-рябої молочної породи за використання лізинатів і метіонатів та білково-вітамінно-мінеральних добавок хелатних мікроелементів. Практичне обґрунтування використання різних видів мінеральних добавок розширює наявні знання про мінеральне живлення тварин м’ясного напряму продуктивності. Оптимізація мінерального живлення тварин і птиці за рахунок введення до раціону мінеральних хелатних мікроелементних добавок підвищує продуктивність відгодівельного молодняку та якість отриманої продукції. Збагачення кормових раціонів тварин мікроелементними сполуками в запропонованих дозах сприяло покращенню якісних і кількісних показників м’яса, зростає його біологічна цінність. Соціально-економічний ефект – забезпечення виробництва якісної та безпечної яловичини для насичення м’ясного українського ринку.

Опис. Технологія створена на основі використання у раціоні бугайців у різні періоди відгодівлі метіонатів і лізинатів дефіцитних мікроелементів, білково-вітамінного премікса з хелатними мікроелементами. Розроблено технологію підгодівлі бугайців метіонатами і лізинатами хелатних мікроелементів у різні періоди відгодівлі на інтенсивність росту та метаболізм поживних речовин, м’ясні показники, проведено ветеринарно-санітарну експертизу яловичини, встановлено позитивний вплив білково-вітамінно-мінеральної добавки з хелатами дефіцитних мікроелементів на інтенсивність росту бугайців, підвищення показників м’ясної продуктивності, поліпшення морфологічного складу та якості туші, розроблено рекомендації щодо використання метіонатів і лізинатів хелатних мікроелементів у раціоні бугайців молочної породи.

Детальніше