Технологія соняшникової капсульованої олії

Призначення:

Розробка спрямована на розширення асортименту олійно-жирової сировини, зокрема олії соняшникової, та кулінарних страв і виробів з її використанням; корегування харчової та енергетичної цінності раціонів населення, насичення їх корисними нутрієнтами завдяки впровадженню в технологічний процес кулінарних страв і виробів олії соняшникової капсульованої. Реалізується у бізнес-процесах і закладах ресторанного господарства. Може використовуватись у вигляді самостійного продукту, напівфабрикату високого ступеня готовності та бути елементом декору кулінарних страв і виробів. Рекомендовано особам, які корегують харчову та енергетичну цінність раціонів харчування корисними олієжировими продуктами.

Галузь:

Харчова промисловість.

Переваги:

Термостабільність оболонки капсули дає змогу використовувати її у складі кулінарної продукції за температур до 99 °С, дозованості та інтактності олієжирової складової. Світових аналогів не існує.

Опис:

Створено науково обґрунтовану технологію виробництва олії соняшникової капсульованої через вертикальну (зверху-вниз) співвісну екструзію у двошарове прийомне середовище. Технологія дає змогу капсулювати гідрофобні харчові системи, а саме олії, жири та суміші жирові, у гідрофільну оболонку. Продукт кулеподібної форми діаметром 6–12,0 мм з інтактною складовою дає можливість: маскувати запахи олієжирової сировини їстівною упаковкою; уповільнити процеси окиснення жирів за рахунок відсутності контакту з киснем повітря; корегувати строки зберігання залежно від збурюючих зовнішніх факторів і подовжити строки реалізації кулінарних страв. Цілісність капсули під час механічного перемішування при виробництві кулінарних страв дає змогу контролювати вивільнення олійно-жирової складової на необхідному технологічному етапі; термостабільність оболонки розширює спектр використання олійно-жирової сировини у складі кулінарної продукції, яка має температуру реалізації 65–75 °С.

Детальніше…