Розробка прогнозних критеріїв пошуків покладів вуглеводнів в Чорному морі на засадах теорії флюїдогенезу

Реєстраційний номер НДДКР в УкрІНТЕІ: 0119U002196

Рік початку дослідження: 2019 р.

Загальний термін виконання дослідження: 3 роки (01.01.2019 -31.12.2021 рр.)

Запланована галузь застосування та конкретне місце застосування: Результати досліджень можливо використовувати для потреб геологорозвідувальних робіт та подальшого економічного розвитку країни, насамперед, у роботах концерну «Нафтогаз України».

Джерело фінансування: державний бюджет; спеціальний фонд державного бюджету

Обсяг фінансування: більше 1000 тис. грн. (1260 тис.грн.)

Рівень інновації: немає аналогів у світі

Наявність патенту: 2 патенти України.

Наявність зацікавленого Замовника: «Нафтогаз України»

Впровадження: заплановано на 2024 р. в галузі геологорозвідувальних робіт

Додаткові дії, що потребує подальше впровадження: додаткового фінансування;розширення спектру досліджень та оновлення матеріально-технічної бази;державної підтримки

Коротка характеристика, техніко-економічні параметри переваг та позитивних якостей.

У дослідженні використано абсолютно новий підхід до пошуків вуглеводневих покладів на шельфі Чорного моря, який не має вітчизняних або закордонних аналогів. Його цінність для світової та вітчизняної науки полягає в обґрунтованості мультидисциплінарних фундаментальних засад та методологічних підходів до пошуку вуглеводнів на базі теорії флюїдогенезу. Окремі складові цієї методики вносять свій вклад в теорію локалізації палеофлюїдів і фізіологічних процесів в морських організмах під впливом вуглеводнів. Було показано значення висхідних глибинних флюїдних потоків для формування нафтових і газових родовищ. Робота може бути використаною для потреб економічного розвитку країни, насамперед, у роботах концерну «Нафтогаз України» та загальнолюдської спільноти завдяки внеску у паливо-енергетичну галузь України та за рахунок істотного розширення і деталізації районів можливого знаходження вуглеводнів, особливо в північно-західної (української) частині осадового чохла Чорного моря. Це особливо стосується ділянок з пастками не антиклінального типу, оскільки може істотно підвищити результативність геологорозвідувальних робіт у межах морських акваторій. Флюїдогенна складова методики, що передбачає імовірну відновлюваність вуглеводневих покладів в геологічному розрізі морських басейнів, може принципово змінити концепцію нафтогазової галузі України і відкрити шляхи до енергетичної незалежності держави.

Детальніше…