Технологія магнітокерованої електрошлакової плавки титанових сплавів

Призначення. Виплавка зливків і слябів титанових сплавів широкої номенклатури від комерційно чистого титану до багатокомпонентних високоміцних і жароміцних титанових сплавів, сплавів системи Ti-Ni, Ti-Al та ін..

Технічні характеристики.

  • Потужність пілотної установки, кВт 720 
  • Діаметр зливків, що виплавляються, мм 60—220 
  • Продуктивність, кг/год > 100

Галузь застосування. Технологія може бути використана в авіакосмічній промисловості, машинобудуванні та приладобудуванні.

Переваги. Нова технологія забезпечує такі переваги: щільну структуру металу, без пор, включень, усадкової пористості та інших дефектів; заданий хімічний склад сплаву; можливість виплавки зливків різного поперечного перерізу; високу якість формування поверхні зливка; відсутність вибіркового випаровування легувальних компонентів; можливість отримання складнолегованих сплавів, що містять компоненти з високою пружністю пари (Cr, B, Mn, Sn та ін.).

Опис. Процес здійснюється в електрошлаковій печі камерного типу в атмосфері інертного газу за його надлишкового тиску 0,1…1,0 ат. За рахунок впливу на металеву ванну магнітним полем індукцією 0,1…0,35 Тл відбувається перемішування і гомогенізація металу зливка.

Детальніше…