Технологія отримання біокомпозитного матеріалу на основі глютину

Призначення. Технологія призначена для використання матриць та наповнювачів природного походження, які є повністю біодеградабельними і може бути застосована для виготовлення тари, корпусів приладів, побутових товарів, елементів мебельного декору, також вона спрямована на захист навколишнього середовища.

Опис. У способі отримання біокомпозитного матеріалу на основі глютину та деревного борошна, який реалізують методом формування під тиском, до розчину глютину додають модифікуючу добавку сульфат натрію в кількості 10-120 50 мас. ч. Введення сульфату натрію, який є безпечним і дешевим, дозволяє збільшити швидкість переходу розчину у твердий стан, що позитивно впливає на процес структурування біокомпозитного матеріалу.

Технічні характеристики. Межа міцності біокомпозитного матеріалу складає 70-75 МПа, ударна вязкість – 3,6-3,8 кДж/м.кв. Використано модифікуючу добавку сульфат натрію (Na2SO4) з певною масовою часткою.

Переваги. Технологія формування біокомпозитних виробів, що містять модифікувальну добавку (сульфат натрію), забезпечує підвищення межі міцності при стисненні у 6,0-6,5 рази, також інтенсифікується процес термічної обробки у 1,5-2,0 рази порівняно з формуванням біокомпозитних виробів, що не містять модифікувальну добавку (сульфат натрію). Перевагами розробленої технології можливість є використання компонентів природного походження, які є екологічно безпечними, біодеградабельними та забезпечують доступність сировини одночасно із високою міцністю біокомпозитних матеріалів.

Галузь застосування. Легка промисловість, машинобудування, деревообробна промисловість тощо.

Новизна. 1 патент України.

Стадія готовності. На стадії тестування.

Пропозиції до співпраці. Продаж патентів.

Детальніше…