Екологічно безпечна технологія контролю структури та складу газорідинних потоків

Призначення. Для оптимізації роботи трубопровідної системи, вибрати ефективну технологію подальшої переробки транспортної суміші, більш точно прогнозувати залишковий ресурс трубопровідних систем..

Технічні характеристики. Технологія забезпечує отримання результатів контролю структури та складу газорідинних потоків на рівні таких характеристик:  витрата газової фази, тис. нм3/добу від 5 до 50  витрата нафти, т/добу від 0,2 до 10  витрата води, м3/добу від 1,5 до 15 Номінальні значення основної відносної (приведеної до діапазону вимірювання) похибки вимірювання та граничні відхилення від номінальної величини:  основна відносна (приведена до діапазону вимірювання) похибка вимірювання витрати по газу, % ± 5 %  основна відносна (приведена до діапазону вимірювання) похибка вимірювання витрати по нафті, % ± 7 %  основна відносна (приведена до діапазону вимірювання) похибка вимірювання витрати по воді, % ± 8 %

Галузь застосування. Підприємства нафтогазового сектору, хіміко- технологічні виробництва, комунальні підприємства України

Переваги. Створена у результаті досліджень технологія контролю структури та складу газорідинних потоків буде екологічно безпечною, на відміну від технологій гідророзриву, оскільки підвищення тріщинуватості пластів буде проводитись із використанням робочих рідин без додавання шкідливих для довкілля хімічних реагентів. Крім того, технологія забезпечує безсепараційний поточний контроль структури багатофазного потоку свердловин та визначає витрату газової та рідкої фаз потоку в режимі реального часу.

Техніко-економічний ефект. Вартість проведення робіт із обробки однієї свердловини розробленою технологією буде у 2-4 рази меншою вартості робіт при проведенні гідророзриву пластів. Термін окупності – 2 роки. Очікуваний економічний ефект від застосування пристрою для створення знакозмінних навантажень на пласти та ІВС для вимірювання об’єму та структури вуглеводневої суміші буде складати не менше 2,5 млн. грн. в рік на один комплект пристроїв.

Опис. Технологія базується на проведенні інтенсифікації свердловин шляхом динамічної дії на пласти за допомогою розробленого гідроударного пристрою з подальшим контролем структури та складу газорідинного вуглеводневого потоку розробленою ІВС і прийняттям рішення про наступне використання потоку. Складовими технології є технологічні регламенти на проведення робіт з декольматації привибійної зони пласта з допомогою гідроударного пристрою імпульсно-хвильової дії і контролю структури та складу газорідинних потоків. Технологія передбачає безсепараційний контроль структури та складу газорідинних сумішей новітнім експериментальним зразком ІВС з оригінальним програмним забезпеченням.

Детальніше…