Комплексна технологія покращення експлуатаційних властивостей виробів машинобудування мікродуговим оксидуванням

Призначення. Для поліпшення експлуатаційних властивостей виробів машинобудування шляхом комплексного поєднання процесів зміцнення мікродуговим оксидуванням деталей , складання виробів та створення нових конструкцій демпферів.

Технічні характеристики. Мікродугове оксидування алюмінію та його сплавів здійснюють в електроліті за такими режимами: густина струму – до 200 А/дм2, напруга – до 1000 В, температура електроліту не вище 100 оС. Товщина оксидного покриття – до 600 мкм., мікротвердість до – 24 ГПа. У склад покриття входить високотемпературна фаза α-Al2O3. Покриття забезпечує захист від корозії та зношування.

Галузь застосування. Нафтогазова промисловість. Машинобудівні, авіабудівні підприємства, підприємства оборонного комплексу та організації

Переваги. Технологія є екологічно чистою та безпечною, оскільки передбачає використання водних силікатно-лужних електролітів. Знижуються витрати на механічну обробку та собівартість машинобудівної продукції. Підвищується несуча здатність оксидних покриттів.

Техніко-економічний ефект. Забезпечується висока корозійна стійкість і зносостійкість виробів, особливо в наводнюючих середовищах. Підвищується ресурс роботи обладнання, машин і механізмів, що забезпечує економію від впровадження зміцнених виробів.

Опис. Зміцнення деталей мікродуговим оксидуванням, нові конструкції різьбових з’єднань, раціональне складання виробів, удосконалені конструкції демпферів. Виготовлення заготовки із попереднім армуванням основи алюмінію/нанесення на сталеву заготовку алюмінієвого шару із введенням частинок оксиду алюмінію у його склад зі зростаючою концентрацією. Мікродугове оксидування в електроліті. Промивання. Сушіння. Механічна обробка деталі (за потреби). Контроль якості. Армування алюмінієвої основи/шару алюмінію перед мікродуговим оксидуванням забезпечує підвищення несучої здатності оксидного покриття та вирівнювання мікротвердості за товщиною покриття.

Детальніше…