Технологія нанесення зносо- та ударотривких покриттів методом електродугового наплавлення порошковими стрічками

Призначення. Для підвищення довговічності та надійності робочих елементів обладнання, що працює за умов ударно- абразивного зношування. 

Технічні характеристики. Зносоударотривкі покриття формують методом електродугового наплавлення порошковою стрічкою за постійного струму 150-180 А зворотньої полярності, ручним або автоматизованим способом у горизонтальному положенні. Джерелами живлення для здійснення процесу є серійні зварювальні випрямлячі типу ВДУ-506. Максимальна товщина покриттів, за умов багатошарового наплавлення, становить 10–15 мм. Механічне оброблення наплавлених шарів здійснюється виключно абразивним інструментом. Твердість покриттів становить 62–65 HRC, а їх відносна зносотривкість за умов абразивного та ударно-абразивного зношування порівняно із серійними електродами марки Т590 становить 1,5 та 1,8, відповідно.

Галузь застосування. Розроблена технологія може бути запропонована для підвищення довговічності деталей обладнання та інструментів, що експлуатуються в енергетичній (теплова та відновлювальна енергетика), нафтогазовій, гірничо-металургійній, переробній (перероблення пластикових та ін. відходів), транспортній (дорожньо-ремонтні машини) і використовуватись як на стадії зміцнення нових деталей так і на стадії ремонтних робіт.

Переваги. Запропонована за результатами досліджень технологія характеризується гнучкістю та універсальністю порівняно із серійними технологіями, оскільки дозволяє значно підвищити одночасно абразивну та ударно-абразивну зносотривкість, тоді як існуючі технології наплавлення високохромистими, високовольфрамовими матеріалами та аналогами високолегованих сталей, дозволяють суттєво підвищити лише одну із характеристик.

Техніко-економічний ефект. Використання запропонованої технології дає можливість підвищити довговічність ряду швидкозношуваних деталей, які працюють в абразивному середовищі під дією циклічних або знакозмінних навантажень, зокрема довговічність шнеків пресів для виготовлення будівельної кераміки після наплавлення зростає в 1,9–2,0 рази порівняно із такими що наплавлені електродами Lastek2400, пуансонів для виготовлення паливних брикетів із деревної біомаси та ножів- корознімачів – в ~2,5 рази, порівняно із наплавленими електродами Т590, великогабаритних литих деталей розмольних агрегатів (роторів та броней) із високомарганцевих сталей – в 1,5 – 2,0 рази, різців дорожніх фрез – в 1,8 — 2,0 рази. У кожному окремо взятому випадку техніко-економічний ефект досягається як шляхом збільшення міжремонтного періоду так і можливістю проведення багатократного відновлення.

Опис. Технологія передбачає зносотривке наплавлення поверхонь сталевих деталей із використанням порошкових стрічок, які містять реакційні суміші порошків тугоплавких металів (Mo, Ti, Nb, V) із карбідом бору. В основі технології лежить отримання матрично-армованої структури наплавленого поверхневого шару, де роль армівної фази вперше виконують складні бориди Fe-Mo.

Детальніше…