Технологія повноцінного вилучення запасів вугілля із акумуляцією пустих порід у підземному просторі

Призначення. Для розробка нової прогресивної технології повноцінного вилучення запасів вугілля з високим енергетичним потенціалом шляхом повної акумуляції шахтних пустих порід у підземному просторі на основі  створення  принципово нових елементів механізації технологічних процесів, вдосконалення просторово-планувальних рішень розвитку гірничих робіт та дослідження фізико-механічних властивостей порід як закладних матеріалів.

Технічні характеристики. Встановлено, що при застосування нової прогресивної технології селективного видобування із повним закладанням шахтних порід, загальна експлуатаційна зольність вугілля, що видається з очисного та прохідницького вибоїв, становить у середньому 15,2% (при середній материнській зольності Аплd = 8,1%). Порівнюючи дані показники з отриманими при традиційній технології видобування, можна стверджувати, що перехід на безвідходну технологію, для даних умов, забезпечує зниження експлуатаційної зольності на 31,5% або в 3 рази. На прикладі гірничо-геологічних та гірничотехнічних умов шахт Західного Донбасу, встановлено, що при переведенні виробництва на прогресивну селективну технологію загальний річний тепловий енергетичний потенціал, який можливо отримати з видобутого викопного палива, збільшується у 1,8 рази і досягає 8,97 Ткал на рік. Порівняння отриманих показників свідчить про те, що на підприємствах Західного Донбасу можна підвищити енергетичний потенціал видобутого палива на 4,15 Ткал.

Галузь застосування. Підприємства вугледобувної промисловості.

Переваги. Запропонована технологія на відміну від аналогів відрізняється поєднанням у просторі та часі очисних і підготовчих технологічних процесів, плануванні гірничих робіт на діючих горизонтах із розміщенням порід у підземному просторі для створення сприятливих умов повноцінного відпрацювання тонких і надтонких вугільних пластів, новими елементами механізації та конструктивно-технологічними рішеннями залучення високопродуктивних і високонадійних технологічних ліній функціонування комплексу очисного та прохідницького обладнання. Техніко-економічні показники розроблених у проєкті технологій обґрунтовано з урахуванням додаткового прибутку підприємства, отриманого за рахунок підвищення енергетичної цінності видобутого вугілля, зниження об’ємів складування й транспортування пустих порід у відвали, скорочення шкідливих викидів і впливу на навколишнє середовище.

Техніко-економічний ефект. Визначено, що річний загальний очікуваний еколого-економічний ефект на один очисний вибій при заміні традиційної технології видобування на рекомендовану прогресивну технологію складе 266,0 млн грн, а загальношахтний – близько 1,0 млрд грн.

Опис. Запропонована технологія, що включає підготовку видобувної ділянки спарених лав з селективним вийманням вугілля і породи, закладку виробленого простору із урахуванням обсягу породи з підготовчих виробок, який відрізняється тим, що в процесі підготовки формують спарені лави з центральним акумулюючим породним штреком, відпрацювання яких ведуть одночасно прямолінійним фронтом, при цьому в одній із спарених лав здійснюють селективне вилучення вугілля з транспортуванням до транспортного штреку, а в сусідній селективне вилучення породи присічення з транспортуванням в центральний акумулюючий породний штрек і наступною послідовною закладкою виробленого простору; при цьому під час виймання вугілля в першій лаві одночасно ведуть закладку виробленого простору породою, що надходить з сусідньої лави, де здійснюють виймання вугілля із закладкою породи, що надходить з першої лави в одному безперервному технологічному процесі, і далі формуванням наступних спарених лав з повною закладкою.

Детальніше…