Польща планує запустити інвестфонд — фінансуватиме МСБ в Україні

Польща до кінця року планує запустити інвестиційний фонд для розвитку в Україні польських та українських підприємців із можливістю страхування інвестицій.

Про це, як передає агентство «Інтерфакс-Україна», повідомила урядова уповноважена з польсько-українського співробітництва в галузі розвитку Ядвіга Емілевич.

Страхування інвестицій фонду покладене на польську державну корпорацію страхування експортних кредитів (KUKE). Емілевич називає цю корпорацію «єдиним у світі страхувальником, який бере на себе ризики, пов’язані з оплатою за поставлену продукцію та її транспортуванням замовникам в Україні». За її словами, наразі KUKE реалізує перший контракт в інтересах компанії за межами Польщі — страхування ризиків німецької компанії, яка інвестує в Україну.

Також урядова уповноважена нагадала про відкриття у Польщі офісу Управління ООН з обслуговування проєктів (UNOPS), «який дасть змогу отримати більше міжнародного фінансування для реалізації проєктів із відновлення».

Що по грошах

Про плани створення інвестфонду, що фінансуватиме малі й середні українські та польські компанії, повідомили на зустрічі з підприємцями в київському бюро Польської агенції інвестицій і торгівлі.

За словами польської урядової уповноваженої, Мінфін Польщі вже узгодив збільшення з 2024 року держфінансування подібних проєктів, але деталей не надала.

Водночас сама агенція, де відбувалась зустріч, входить у Польський фонд розвитку — той об’єднує шість державних установ, що здійснюють фінансування, страхування, супровід діяльності польських підприємств на внутрішньому та міжнародному ринку. Загальний обсяг фінансування для розвитку польських підприємств становить 21,6 млрд злотих (майже $5,2 млрд за поточним курсом). Скільки інвестуватимуть в український бізнес — поки невідомо.