Трьохетапний криптографічний протокол на основі перестановок

Призначення. Для підвищення захищеності інформаційного обміну на основі трьохетапного криптографічного протоколу.

Технічні характеристики. Трьохетапний криптографічний протокол може бути реалізовано в різноманітних пристроях зв’язку, в тому числі засобами малоресурсної криптографії. Для коректної роботи трьохетапного протоколу необхідно забезпечувати відсутність помилок у перестановці після її отримання з каналу зв’язку. Протокол розроблено для систем передавання інформації, що використовують нероздільне факторіальне кодування, проте може бути адаптований і для традиційних систем, що не використовують факторіальний код. У останньому випадку до протоколу передавання даних необхідно додатково включити процедуру бієктивного відображення інформаційного блоку в перестановку.

Галузь застосування. Комунікаційні системи захищеного зв’язку. Телекомунікаційні системи та мережі. Системи захисту інформації. Потенційні споживачі технології – виробники комунікаційного обладнання.

Переваги. Трьохетапні протоколи на основі шифру піднесення до степеня не захищені від атак з використанням гіпотетичних квантових комп’ютерів. Операціями криптографічної трансформації запропонованого протоколу є операції множення перестановок, піднесення до степенів їх непересічних циклів, а також операція пошуку спряжених перестановок. Стійкість перетворення ґрунтується не лише на складності факторизації перестановок, а й на складності реалізації перетворень, зворотних до нелінійних операцій на основі однакової циклової структури спряжених перестановок.

Техніко-економічний ефект. Трьохетапний криптографічний протокол на основі перестановок дозволяє обійти проблеми, пов’язані з дискретним логарифмуванням, і підвищити криптографічну стійкість протоколу.

Опис. Трьохетапний криптографічний протокол на основі перестановок базується на складності факторизації перестановки та складності реалізації перетворень, які є зворотними до нелінійних операцій на основі ідентичної циклової структури спряжених перестановок.

Детальніше…