Технологія моделювання вирощування кукурудзи на зерно для отримання альтернативних видів палива

Призначення. Створення оптимальних умов формування максимальної продуктивності та якості основної та побічної продукції гібридів кукурудзи на основі вдосконаленні таких елементів як строки сівби, система удобрення, підготовка насіння та сівба, що забезпечить можливість її переробки для отримання альтернативних видів палива (біоетанолу та біогазу) для екологічної безпеки та енергетичної автономізації сільських громад.

Технічні характеристики. Рекомендовані елементи технології: підбір гібридів із високим потенціалом урожайності середньоранньої та середньостиглої групи стиглості; сівба за температури ґрунту на глибині загортання насіння +8°С; проведення позакореневих підживлень мікродобривами та бактеріальними препаратами у фазу 5-7 та 10-12 листків кукурудзи; внесення в основне удобрення біоорганічних добрив на основі дигестату, отриманих шляхом анаеробного зброджування свинячого гною нормою 55 т/га; використання середньої та великої фракції насіння; загортання насіння на глибину 7-8 см.

Галузь застосування. Сільське господарство. Сільськогосподарські підприємства, біогазові станції, спиртові заводи, наукові установи. Розробка концепції забезпечення енергетичної безпеки та енергоефективності як пріоритетних напрямів сталого розвитку сільських територій може бути застосована у господарствах які займаються вирощуванням кукурудзи та мають можливість використовувати біогазові станції, спиртових заводах що мають можливість переробляти зерно кукурудзи на біоетанол.

Переваги. У порівнянні з існуючими технологіями вирощування кукурудзи, розроблена технологія дозволяє отримати максимальну зернову та силосну продуктивність кукурудзи за рахунок саме комплексного підходу до використання найбільш важливих елементів технології (підбір гібридів, строки сівби, глибина загортання насіння, підготовка до сівби, система удобрення). Крім того, розроблена технологія має суттєву екологічну безпечність  для  навколишнього  середовища,  оскільки передбачає можливість використання у систему удобрення дигестату.

Техніко-економічний ефект. Впровадження технології дозволить отримати високу урожайність зернової (10-14 т/га) та силосної (50-60 т/га) кукурудзи за оптимального використання біокліматичного потенціалу зони вирощування ефективного використання засобів інтенсифікації, що підвищить якість отримуваної продукції і, відповідно, дозволить переробляти її для отримання альтернативних видів палива. Використання дигестату в даній технології дозволяє зменшувати застосування мінеральних добрив на 30-40%.

Опис. Технологія моделювання вирощування кукурудзи на зерно для отримання альтернативних видів палива передбачає: застосування сівби у ранні строки за температури ґрунту 8С, використання середньоранніх та середньостиглих гібридів із великою фракцією насіння, яке занурюється на глибину 7-8 см, проведення позакореневих підживлень мікродобривами які містять цинк і бактеріальним препаратом Біомаг+ у фазу 5-7 та 10-12 листків та застосування біоорганічного добрива на основі дигестату отриманого шляхом зброджування свинячого гною у біогазових станціях нормою 55 т/га в основне удобрення, що забезпечує максимальну реалізацію генетико-біологічного потенціалу гібридів кукурудзи, за рахунок збільшення урожайності на 20-40%, підвищення якості зерна та створює можливість переробки частини продукції для отримання альтернативних видів палива (біоетанолу та біогазу).

Детальніше…