Інформаційна технологія відеомоніторингу місцевості з об’єктами на ній з визначенням тривимірних координат об’єктів

Призначення. Для застосування безпілотних літальних апаратів для дистанційного зондування з повітря територій, будівель і устаткування (наприклад, в місцях ліквідації аварій); пошуку, виявлення і ідентифікації об’єктів в заданому районі або смузі маршруту з визначенням їх координат, а також для ведення спостереження за виявленими об’єктами з подальшою передачею фото- або відеоінформації в режимі реального часу. Метою розробленої інформаційної технології є отримання тривимірного зображення динамічної сцени, з розташованими на ній об’єктами, що рухаються, стаціонарними і нестаціонарними, з можливістю обчислення тривимірних координат цих об’єктів сцени.

Технічні характеристики. Бортове обладнання БПЛА, яке використовується для відеомоніторингу, включає відео- або мультиспектральні камери, встановлені на бортовій платформі БПЛА та рознесені одна від одної в площині, перпендикулярній напряму руху, на фіксовану відстань, що розраховується з урахуванням необхідної точності обчислення поточних тривимірних координат реєстрованих об’єктів. 2. Обробку знімків виконують спеціально розробленими комп’ютерними програмами з використанням бібліотеки комп’ютерного зору з відкритим кодом OpenCV.

Галузь застосовування. Дослідження й експериментальні розробки у сфері природничих і технічних наук.

Переваги. Унікальність інформаційної технології, що пропонується, полягає в тому, що вперше запропоновано обґрунтований системний підхід до проблеми відстеження наслідків ТЕП в реальному часі (при наявності, зокрема, швидкоплинних процесів пошкодження інфраструктури, транспортних шляхів, то що) з можливістю отримання інформації про тривимірні координати об’єктів та оперативного виправлення карти місцевості.

Опис. Послідовність дій. Проводять запуск БПЛА, виконують відеомоніторинг місцевості за заданою програмою роботи, отриманий оперативно від синхронно працюючих двох відеокамер на БПЛА відеоматеріал вивчають відповідно до завдання; позначають “мишею” або іншим покажчиком потенційні цілі на матеріалах зйомки, виявляють інформативні кадри. По положенню зображення об’єкту моніторингу на місцевості в кадрі, координатам і кутам орієнтації відеокамер БПЛА, обчислюють в реальному часі тривимірні координати позначеного оператором на відеокадрах об’єкту, для чого виконують комп’ютерну обробку вибраних пар кадрів за допомогою стереопрограм; за результатами стереообробки параметрів тривимірної сцени обстежуваної місцевості виконують корекцію карти місцевості з урахуванням виявлених змін; при необхідності організовують повторний відеомоніторинг ділянки місцевості по новому маршруту розвідки з рекомендованими наземним пунктом управління оновленою швидкістю і висотою польоту БПЛА.

Детальніше…