Технологія оцінки придатності сільськогосподарських угідь для запровадження органічного виробництва

Призначення. Для ідентифікації різних категорій сільськогосподарських угідь на придатність до запровадження органічних систем агротехнологій за одночасної економічної оцінки визначених категорій придатності.

Технічні характеристики. Використовується база Нормативів показників придатності земель (ґрунтів) для органічного виробництва за еколого–токсикологічними критеріями визначених у Порядку оцінки придатності земель (ґрунтів) для виробництва органічної продукції а також комплексний агрохімічний моніторинг ґрунтового покриву відповідних адміністративних утворень по результатах комплексного агрохімічного обстеження. Отримані показники групуються та індексуються за відповідним розробленим порядком з визначенням результуючого інтегрального комплексного індексу придатності земель сільськогосподарського призначення до запровадження органічного виробництва.

Галузь застосування. Сільськогосподарські агроформування різних форм власності і підпорядкування

Переваги. Підвищення якості ідентифікації зональної придатності земель до органічних систем виробництва, зменшення витрат на статті державного моніторингу земель сільськогосподарського призначення на придатність до органічного виробництва, загальна доступність застосування вказаної технології на різних рівнях господарювання

Техніко-економічний ефект. Технологія дозволяє пришвидшити процес ідентифікації земель сільськогосподарського призначення щодо їх придатності до переходу на альтернативні системи органічного виробництва, а також дозволяє одночасно оцінити економічну доцільність в короткостроковій та довгостроковій перспективі такого переходу у співставленні до економічних рівнів виробництва сільськогосподарської продукції на засадах традиційного його ведення. Це дозволить забезпечити загальну економію державних коштів на диверсифікацію переходу на органічні засади виробництва щонайменше на 5,5-7,3 % за маркетинговими розрахунками та суттєво пришвидшити процес оцінки запровадження органічних засад агровиробництва.

Опис. Розраховуються часткові індекси придатності земель сільськогосподарського призначення на підставі національного стандарту допустимих показників ґрунтових та агрохімічних умов родючості з послідуючим визначенням інтегрального індексу придатності та рейтингового показника градації у межах аналізованих земельних угідь. Розрахований показник поєднується з індексом економічної доцільності переходу на органічні засади агропромислового виробництва. У підсумку отримуємо комплексний показник технолого-економічної придатності земель сільськогосподарського призначення для виробництва продукції різних видів на засадах органічного виробництва.

Детальніше…