Технологія отримання біокомпозитного матеріалу на основі глютину

Призначення. Для зменшення негативного впливу продуктів полімеркомпозитного матеріалу на навколишнє середовище за рахунок використання матриць та наповнювачів природного походження.

Технічні характеристики. Межа міцності біокомпозитного матеріалу складає 70-75 МПа, ударна вязкість – 3,6-3,8 кДж/м.кв.

Галузь застосування. Технологія виготовлення біокомпозитних виробів на основі глютину, що містить модифікувальну добавку сульфат натрію та деревне борошно, може використовуватись для виготовлення елементів  декору  в  меблевій  промисловості, спортивного інвентарю, тари та побутових товарів (одноразових горщиків для розсади).

Переваги. Технологія формування біокомпозитних виробів, що містять модифікувальну добавку (сульфат натрію), забезпечує підвищення межі міцності при стисненні у 6,0-6,5 рази, також інтенсифікується процес термічної обробки у 1,5-2,0 рази порівняно з формуванням біокомпозитних виробів, що не містять модифікувальну добавку (сульфат натрію). Перевагами розробленої технології можливість є використання компонентів природного походження, які є екологічно безпечними, біодеградабельними та забезпечують доступність сировини одночасно із високою міцністю біокомпозитних матеріалів.

Техніко-економічний ефект. Впровадження у виробництво нових біокомпозитних матеріалів потребує залучення значної кількості працівників, зокрема в галузі сільськогосподарського виробництва, діяльність яких буде полягати у вирощуванні сировини, її зборі, обробці та підготовці до використання в якості наповнювачів. Також необхідно створювати підприємства, які б спеціалізувалися на переробці виробів на основі біокомпозитів, що забезпечить нові робочі місця та знизить витрати на отримання нової сировини та покращить екологічний стан в Україні та світі. Собівартість виготовлення продукції на основі біокомпозитних матеріалів становить 3,0-4,5 грн на виріб масою 30-50 г. Статтю витрат на сировину (наповнювачі природного походження) можливо зменшити в результаті застосування промислових масштабів до процесів вирощування, збору та обробки сировини.

Опис. Технологія формування біокомпозитного матеріалу включає операції підготовки вихідних компонентів (обробки наповнювачів та отримання розчину глютину), дозуванні та змішуванні компонентів, таблетуванні композиції, пресуванні та термічної обробки.

Детальніше…