Пристрій для кріплення ріжучого інструменту

Призначення. Для кріплення ріжучого інструменту

Галузь застосування. Пристрій може бути використаний на підприємствах авіаційної та машинобудівної галузі

Переваги. Відомо пристрій для віброгасіння при токарній обробці, який містить різцетримач, у якому закріплений різець, жорстко зв’язаний з віброгасником, який виконано у вигляді вантажу і розміщено в електропровідному контурі, що заповнено суспензією дрібнодисперсного матеріалу в рідкій середі. Недоліком цього пристрою є громіздкість і складність конструкції, тому вона використовується для обмеженої номенклатури ріжучого інструмента. Пристрій дорогий у виготовленні.

Техніко-економічний ефект. Ефект полягає у збільшенні стійкості інструменту під час різання важкооброблюваних матеріалів. Економічна привабливість полягає у зменшенні витрат на купівлю та переточку інструменту.

Опис. Різець встановлюється в корпусі на опорний елемент і притискається через пластину та сталеву пластину затискними болтами. У процесі обробки зміна сили різання приводить до виникнення вібрації ріжучого інструменту і безпосередньо передаються опорному та накладному елементу – пластинам з псевдосплаву залізо-мідь. За рахунок мікропластичної деформації міді відбувається розсіювання енергії пружних коливань і відбувається гасіння енергії. Застосування сталевої пластини приводить до збільшення жорсткості за рахунок збільшення площі прикладання сили яка утворюється затискними болтами. Таким чином, при обробці деталей з різною складністю оброблюваних поверхонь за рахунок гасіння вібрації інструмента збільшується стійкість ріжучого інструмента, що покращує шорсткість оброблюваної поверхні і збільшує продуктивність обробки. Такий пристрій можливо застосовувати до широкого спектру ріжучого інструмента.

Детальніше…