Призначення. Для активізації обмінних процесів в організмі молодняку великої рогатої худоби та підвищення м’ясної продуктивності тварин.
Технічні характеристики. Технологія передбачає комплексне використання у другий період годівлі молодняку великої рогатої худоби метіонатів і лізинатів хелатних мікроелементів, із розрахунку 0,025 мг Fe, 0,02 мг Co, 0,01 мг Se, 0,025 мг I на 1 кг живої маси тварин у господарствах, що використовують власні корми з дефіцитом мікроелементів. Це дозволяє отримати для організму вищу біодоступність поживних речовин корму, що позначається на підвищенні інтенсивності росту та виробництві більшої кількості яловичини підвищеної енергетичної та біологічної цінності з поліпшеними харчовими якостями.
Галузь застосування. Сільське господарство, лісове господарство та рибне господарство, сільське господарство, мисливство та надання пов’язаних із ними послуг, тваринництво, вирощування та розведення великої рогатої худоби на м’ясо
Переваги. Запропоновано спосіб підвищення трансформації поживних речовин корму у яловичину за рахунок введення до раціону лізинатів і метіонатів хелатних мікроелементів, коли корми для бугайців не збалансовані за мікроелементами.
Техніко-економічний ефект. Технологія враховує регіональну специфіку поживності кормів та дозволяє розрахувати дози введення хелатних мікроелементів за збагачення амінокислотами у господарствах з відгодівлі молодняку великої рогатої худоби, які використовують у годівлі тварин бідні на мікроелементи власні корми. Корекція раціонів за мінеральними мікроелементами дозволяє скоротити тривалість відгодівлі бичків на 5–12% та отримати на 12–21% більшу кількість яловичини високої якості. У підсумку це підвищує загальну рентабельність виробництва яловичини на рівні 12–18%. Соціально-економічний ефект полягає у забезпеченні м’ясного українського ринку високоякісною яловичиною та населення країни білком тваринного походження.
Опис. Проведено аналіз мінерального складу кормів, які використовуються у господарствах Вінниччини для годівлі бугайців української чорно-рябої молочної породи. Після виявлення дефіциту мікроелементів та дисбалансу в організмі тварин, була встановлена доцільність коригування раціонів за допомогою лізинатів і метіонатів хелатних мікроелементів, таких як цинк, кобальт, йод, марганець, мідь, залізо, селен, у різних співвідношеннях. Досліджено вплив введення хелатних добавок на фізіологічні процеси у бугайців у другому періоді відгодівлі, гематологічні показники, інтенсивність росту, показники забою, а також біологічну та енергетичну цінність отриманої яловичини. Актуальною технологія є для господарств з відгодівлі молодняку великої рогатої худоби (ВРХ), які використовують у раціоні власні корми з дефіцитом важливих мікроелементів (цинку, кобальту, йоду, марганцю, міді, заліза, селену), що вимагає додаткового внесення цих мікроелементів у раціони бугайців у вигляді спеціальних мінеральних добавок. Вирішення даної проблеми дасть змогу зменшити тривалість відгодівлі тварин і отримати яловичину кращої якості.