Вітчизняний мобільний роботизований біомеханічний апарат-трансформер «ЕКЗОСКЕЛЕТОН» (ЕКС)

Область дослідження – біоінженерія.

Призначення – для ручного підняття та переміщення вантажів (наприклад, хірургами, санітарами військово-польової медицини та ін.); для прискорення процесів лікування (реабілітації) поранених з опорно-руховими порушеннями.

Сфера застосування. Організації (переважно науково-дослідні), які можуть брати участь у методичному (інструктивному) забезпеченні, розробці та виробництві нових зразків БКЕ та ЕКС. Шукаємо проблемно-зацікавлених бізнесових та промислових партнерів.

Опис. Загальною тенденцією сучасної професіональної армії є орієнтація на підсилення, в першу чергу, фізичних опорно-рухових можливостей особового складу практично всіх родів військ. Цю проблему намагаються вирішити шляхом застосуванням мобільних роботизованих пристроїв класу “exoskeleton” (ЕХS). Вони вже є в якості штатного спорядження для підрозділів спецпризначення в передових арміях світу. Біомеханічні ЕХS вперше були сертифіковані для медичного застосування саме в Україні. Завдяки трансформуючим властивостям конструкцій вітчизняні ЕКС є багатоцільовими (наприклад, можуть одночасно використовуватись і як професійні тренажери, мати індивідуальне чи багаторозмірне виконання тощо). Вже існуючі БКЕ є придатними для тиражування. Вони є доступними та корисними в вирішенні перерахованих задач ЕКС. Розробка має високу захищеність інтелектуальної власності (ноу-хау, патенти на винаходи, міжнародне визнання тощо), проблемно-зорієнтовану сертифікацію, з дозволом серійного виробництва, та є відкритою для розширення сфери застосування.

Переваги. Вітчизняні ЕКС є цілком конкурентоздатними по функціональності до існуючих аналогів, суттєво переважаючи їх за співвідношенням показника “ціна-якість”. Така перевага пояснюється використанням трансформерних технологій на всіх етапах життєвого циклу ЕКС. Наприклад, модульність та відкритість архітектури конструкції ЕКС, БКЕ та можливість створення різного рівня складності конструкції (рівня гомологічності та функціональності) дозволяє оптимізувати розмір їх серійного виробництва. Разом з власними та запозиченими зовнішніми модулями вони здатні утворювати корисні гібридні конструкції.

Новизна. 1 патент України.

Стадія готовності. Потребує доопрацювання.

Пропозиції щодо співробітництва. Спільне доведення до промислового рівня.

Детальніше…