Розробка теоретичних основ проектування термоакустичних турбогенераторів систем використання теплових скидних енергетичних ресурсів транспортних засобів

Якому пріоритетному напряму науки і техніки відповідає: Енергетика та енергоефективність. Технології розроблення та використання нових видів палива, відновлювальних і альтернативних джерел енергії та видів палива. Технології використання скидних енергоресурсів. Теплонасосні технології

Дослідження: фундаментальне

Перспектива подальшого виконання: завершене;

Рівень дослідження: немає аналогів в Україні;

Наявність патенту: у наявності

Коротка характеристика, позитивні якості, подальша перспектива застосування.

Результатом НДР є універсальна математична модель енергогенеруючих термоакустичних систем з навантаженням у вигляді турбін двонаправленої дії.

На базі запропонованої математичної моделі були розраховані характеристики систем енергозбереження для різних типів енергетичних установок. Результати теоретичних досліджень дозволили прогнозувати можливу потужність ТАТГ, визначати ефективність від впровадження термоакустичних енергогенеруючих систем.

Отримані наукові результати дають змогу проектувати та виготовляти енергогенеруючі термоакустичні системи утилізації низькотемпературних теплових викидів енергетичних установок транспорту, промисловості та енергетики з потужністю на рівні 102 –103 кВт.

За тематикою НДР у межах спільних Україно-Китайських науково-дослідних проектів 2019 – 2020 р. виконується НДР 0119U103202 «Підвищення ефективності енергетичних установок шляхом  використання термоакустичних технологій».

Наукові результати досліджень використовувались для підготовки дисертаційних робіт за  спеціальностями 05.05.03 – Двигуни та енергетичні установки, та 05.13.22 – Управління проектами та програмами, термін захисту дисертацій 2018-2019 рр.

За тематикою НДР  на 2020 р. заплановано захист докторської дисертації – Коробко В.В. «Науково-технічні основи утилізації низькопотенційної теплоти суднових  енергетичних установок термоакустичними технологіями», дисертація подана до Спецради Д 38.060.01 НУК.  

Результати НДР використані в навчальному процесі.

Комп’ютерні системи керування термоакустичними системами та ТАТМ є темою магістерських робіт Навчально-наукового інституту автоматики та електротехніки НУК, в цих роботах розглядаються питання застосування наявної КОС та програмного забезпечення в системах діагностики промислових установок.

 

Детальніше…