Фотоіонізаційний знезаражувач повітря для механічних систем загальнообмінної вентиляції і кондиціонування повітря

Реєстраційний номер НДДКР в УкрІНТЕІ: не зареєстровано

Запланована галузь застосування та конкретне місце застосування: медичні заклади, громадські заклади, зокрема НДІ медицини транспорту, клініка Into-Sana, Національний науково-дослідний інститут промислової безпеки та охорони праці.

Джерело фінансування: власні кошти;

Рівень інновації: немає аналогів в Україні

Наявність патенту: 1 патент України.

Наявність зацікавленого Замовника: Національний науково-дослідний інститут промислової безпеки та охорони праці.

Яких додаткових дій потребує впровадження: проведення санітарно-гігієнічного випробування запропонованих конструкцій із залученням провідних наукових організацій Україні в області вірусології.

Коротка характеристика, техніко-економічні параметри переваг та позитивних якостей.

У зв’язку з пандемією COVID-19 спостерігається підвищена увага до розширення виробництва і застосування в системах вентиляції для приміщень з людьми різних пристроїв для знезараження повітря на основі бактерійно-вірусних фільтрів, ультрафіолетових опромінювачів, озонаторів і тому подібне.

На основі результатів наукових досліджень з біобезпеки розроблені принципи створення іонізаційних очисників повітря від мікрочасток бактерійної і вірусної природи з подальшим їх знезараженням м’яким ультрафіолетом. Запропоновані варіанти конструктивного виконання повітророзподільних пристроїв. Створені експериментальні макетні зразки пристроїв, які випробувані в ОДАБА на стандартній серійній вентиляційній установці українського виробника «ВЕНТС».

На основі проведених досліджень є можливість: провести санітарно-гігієнічні випробування запропонованих конструкцій із залученням ведучих в Україні наукових організацій в області вірусології; провести ОКР по розробці КД прототипів пристроїв, придатних для швидкого впровадження в масове виробництво; зробити авторську підтримку і супровід виробництва на підприємстві, включаючи сприяння в сертифікації виробу; зробити експертне сприяння по включенню вироблюваної апаратури у відповідні законодавчі документи (САНПІН, ДБН і тому подібне); запатентувати апаратуру в країнах ЄС.

Детальніше…