Спосіб прецизійного ультразвукового вимірювання рівня рідини через стінку або дно сталевого резервуара

Запланована галузь застосування та конкретне місце застосування: запропонований спосіб може бути використано в нафтовій, газовій, хімічній і транспортній галузі.

Джерело фінансування: власні кошти

Рівень інновації: немає аналогів в Україні.

Наявність патенту: подано заявку на винахід у 2020 р.

Наявність зацікавленого Замовника: проявлено зацікавленість у вимірюванні витрати газу в газотранспортній системі України.

Впровадження: заплановано.

Яких додаткових дій потребує впровадження: потрібно виготовлення зразка вимірювача рівня рідини через стінку або дно сталевого резервуара з автоматичною обробкою сигналу і його випробування в реальних умовах вимірювання рівня рідин, що знаходяться у залізничних цистернах.

Коротка характеристика, техніко-економічні параметри переваг та позитивних якостей.

Розроблено спосіб прецизійного ультразвукового вимірювання рівня рідини через стінку або дно сталевого резервуара за часом поширення сигналів з використанням їх кореляційно-фазового прийому. Теоретично обґрунтовано методику формування широкосмугових зондуючих сигналів за їх спектром, яка враховує збудження хвиль Лемба у пружній сталевій стінці, та кореляційно-фазового прийому сигналів. Запропонована методика забезпечує при вимірюванні рівня рідини переваги в порівнянні з іншими відомими методиками в показниках достовірності та точності вимірювання в широкому діапазоні товщин стінки і рівня рідини, енергетичній ефективності роботи і перешкодостійкості, в можливості вимірювання рівня більш в’язких і більш поглинаючих звук рідин. Експериментальна перевірка вимірювання рівня рідини через сталеві стінки завтовшки 14,5 мм і 20,0 мм за допомогою широкосмугового сигналу з лінійним законом змінювання частоти у високочастотному і середньочастотному діапазонах показала працездатність розробленого способу вимірювання рівня з точністю вимірювання часу в межах 1 мкс і з високими значеннями коефіцієнта кореляції, на рівні 0,7–0,92. Розроблений спосіб може бути використано для вимірювання рівня рідини та газових сполучень у нафтовій, газовій, хімічній і транспортній галузі, зокрема при транспортуванні вуглеводнів у залізничних цистернах.

Детальніше…