Спосіб визначення токсичності курячих яєць

Реєстраційний номер НДДКР в УкрІНТЕІ: 0116U003464

Рік початку дослідження: 2020 р.

Запланована галузь застосування та конкретне місце застосування: Ветеринарна медицина; лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Джерело фінансування: виконання ініціативних НДР (розробок) на безоплатній основі

Обсяг фінансування: без фінансування

Рівень інновації: немає аналогів в Україні

Наявність патенту: 1 патент України.

Наявність зацікавленого Замовника: лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Впровадження: заплановано на 2023

Додаткові дії, що потребує подальше впровадження: розширення спектру досліджень та оновлення матеріально-технічної бази; інше. На даному етапі продовжуються дослідження, щодо вдосконалення і розробки способів визначення токсичності мікробіологічним експрес- методом з використанням інфузорії Colpoda steinii для інших харчових продуктів і сировини. Після їх завершення буде проведено включення цих методів до системи моніторингу і впровадження всього розробленого комплексу

Коротка характеристика, техніко-економічні параметри переваг та позитивних якостей.

Спосіб визначення токсичності належить до ветеринарної медицини, а саме до мікробіологічних способів визначення токсичності та може бути застосований під час проведення експертизи безпечності курячих яєць.

Для визначення токсичності яєць використовують тест-культуру інфузорії Colpoda steinii. Спосіб включає підготовку тест-культури, відбір і підготовку проби досліджуваного продукту, її екстракцію хімічно чистим ацетоном, взятим в об’ємі 10 см3, фільтрацію екстракту, розбавлення отриманого фільтрату розчином Лозина-Лозинського, внесення отриманого розчину ацетонового екстракту в тест-культуру інфузорій, термостатування одержаної суміші при температурі +26…+28 °C впродовж 60 хв. Визначення ступеня токсичності здійснюють спостерігаючи за життєдіяльністю інфузорій під мікроскопом при збільшені 80-120 і враховуючи кількість живих і загиблих інфузорій.

Якщо продукт нетоксичний, то не менше 90 % інфузорій Colpoda steinii живі і активно рухаються. Зниження активності та (або) загибель інфузорій свідчить про токсичність продукту. Запропонований спосіб є ефективниим і простим у використанні, та дозволяє встановити у яйці вміст широкого спектру ксенобіотиків, які екстрагуються ацетоном, впродовж 1 год.

Детальніше…