Спосіб визначення токсичності м’яса головоногих молюсків

Реєстраційний номер НДДКР в УкрІНТЕІ: 0116U003464

Рік початку дослідження: 2020 р.

Джерело фінансування: виконання ініціативних НДР (розробок) на безоплатній основі

Обсяг фінансування: без фінансування

Рівень інновації: немає аналогів в Україні

Наявність патенту: 3 патента України.

Впровадження: заплановано на 2024 р. 

Додаткові дії, що потребує подальше впровадження: розширення спектру досліджень та оновлення матеріально-технічної бази; інше. На даному етапі продовжуються дослідження, щодо вдосконалення і розробки способів визначення токсичності мікробіологічним експрес- методом з використанням інфузорії Colpoda steinii для інших харчових продуктів і сировини. Після їх завершення буде проведено включення цих методів до системи моніторингу і впровадження всього розробленого комплексу

Коротка характеристика, техніко-економічні параметри переваг та позитивних якостей.

Запропонований спосіб визначення токсичності належить до ветеринарної медицини, а саме до мікробіологічних способів визначення токсичності та може бути застосований під час проведення експертизи безпечності м’яса головоногих молюсків.

Спосіб включає підготовку тест-культури інфузорії Colpoda steinii., відбір і підготовку проби досліджуваного продукту, її екстракцію х.ч. ацетоном, фільтрацію екстракту, розбавлення отриманого фільтрату, внесення отриманого розчину ацетонового екстракту в тест-культуру інфузорій, термостатування одержаної суміші. Визначення ступеня токсичності здійснюють спостерігаючи за життєдіяльністю інфузорій під мікроскопом при збільшені 80-120 і враховуючи кількість живих і загиблих інфузорій. Якщо продукт нетоксичний, то не менше 90 % інфузорій Colpoda steinii живі і активно рухаються. Зниження активності та (або) загибель інфузорій свідчить про токсичність продукту.

Спосіб дозволяє виявити у м’ясі головоногих молюсків (восьминога, кальмара і каракатиці) широкий спектр токсикантів, які ізолюються ацетоном (пестициди, солі важких металів, антибіотики тощо), а також скоротити час дослідження до 1 години, чим сприятиме полегшенню, прискоренню та удосконаленню дослідження їх токсичності.

Детальніше…