Штучний ґрунт на основі «розумних» гідрогелів

Призначення. Для вирощування декоративних рослин сільськогосподарських культур у контрольованих умовах з метою отримання екологічно чистої рослинної продукції, а також регулювання водно-фізичних властивостей природних ґрунтів.

Галузь застосування. Сільське господарство.

Переваги. Порівняно з відомими аналогами має ряд переваг, зокрема: біосумісність до паростків рослин; високу водоутримувальну та миттєву поглинальну здатність (до 1000 % / хв); унікальну сорбційну здатність стосовно речовин різної природи (до 99 % від початкової кількості); пролонговане та кероване вивільнення інкорпорованих біоелементів; монодисперність, термостабільність, оптимальні реологічні параметри; підвищену врожайність і продуктивність (до 30 %); можливість отримання матеріалів різного консистентного стану та форми, у тому числі у вигляді пластин (довжиною від 10 мм до 20 см і товщиною від 0,5 до 5 мм), гранул різного діаметра (0,5—2,5 мм) або мазеподібної аморфної маси.

Опис. Штучний ґрунт — гідрогелевий субстрат з іммобілізованими біоелементами на основі просторово зшитих високодисперсних співполімерних гідрогелів із розгалуженою системою пор, що складаються з мономерів різної хімічної природи: гідрофільних (акриламіду), гідрофобних (акрилонітрилу), іоногенних (акрилової кислоти), біфункціональних (N, N’-метилен-біс-акриламіду).

Детальніше…