Технологія покращення експлуатаційних властивостей виробів машинобудування електроіскровим легуванням

Призначення. Для одночасного зміцнення поверхні деталі та відновлення розмірних параметрів. Послідуюча фінішна обробка забезпечує оптимальні показники шорсткості зміцненої поверхні.

Технічні характеристики. Мікродугове оксидування алюмінію та його сплавів здійснюють в електроліті за такими режимами: ємність блока накопичення 60±8, F, амплітуда імпульсів напруги 75±15V, частота вібрації інструменту 390±70 Hz, середня глибина зміцненого шару 0,22 m, енергія одиничного імпульсу, 10 J. У склад покриття входять карбіди типу TiC, WC, W2C, які забезпечують його твердість після ЕІЛ. Кобальт з твердосплавного електрода виконує роль високоміцного наповнювача-зв’язки для карбідів і, як свідчить спектральний аналіз, достатньо рівномірно розподілився по товщині зміцнених шарів. Покриття забезпечує захист від корозії та зношування.

Галузь застосування. Машинобудівні, авіабудівні підприємства, підприємства оборонного комплексу та організації. Зміцнення деталей під час виготовлення нових або відновлення зношених на машинобудівних і ремонтних підприємствах, в тому числі для обладнання, яке експлуатується в абразивних середовищах, характерних для нафтогазової промисловості.

Переваги. Технологія є екологічно чистою та безпечною. Знижуються витрати на механічну обробку т собівартість машинобудівної продукції. Підвищується несуча здатність нанесених.

Техніко-економічний ефект. Забезпечується висока корозійна стійкість і зносостійкість виробів, особливо в абразивних. Підвищується ресурс роботи обладнання, машин і механізмів, що забезпечує економію від впровадження зміцнених виробів.

Опис. Зміцнення деталей електроіскровим легуванням, послідуюча фінішна обробка. Виготовлення заготовки / нанесення на заготовку електроіскрового покриття. Промивання. Сушіння. Механічна обробка деталі (за потреби). Контроль якості. Використання електродів особливої конструкції дозволяє подавати захисне газове середовище безпосередньо в зону обробки, що дозволяє уникнути утворення оксидних сполук, які погіршують експлуатаційні властивості зміцнених поверхонь.

Детальніше…