Технологія виготовлення і переробки водорозпилених порошків алюмінію та алюмінієвих сплавів

Призначення. Для поліпшення тактико-технічних характеристик військової техніки та озброєння, а саме забезпечити можливість застосування жароміцних алюмінієвих сплавів для виготовлення елементів конструкцій, що піддаються нагрівам до температур від 200 до 300 ºС.

Технічні характеристики. Диспергування розплаву проводити за температури t=760 °С і тиску диспергуючого агента p=8 МПа. Зневоднення і сушку порошку проводити до досягнення рівня вологості не більше 0,5 %. Класифікація порошку (відсів) фракцій >200 мкм. Пресування пористого брикета за тиску 250 МПа за температури 20 °С. Дегазацію пористого брикета проводити за температур 425÷450 °С з тиском не більше 0,01 Па. Компактування брикета проводити за тиску 1200 МПа за температури 20 °С. Рекристалізація матеріалу проводиться за температур Т=510…530 °С для сплавів на основі алюмінію будь-якої системи легування. Термічна обробка має відповідати інструкціям до конкретної марки сплаву.

Галузь застосування. Металургійне виробництво

Переваги. Ознаки унікальності: встановлено що границя плинності матеріалу порошкової заготовки з підвищенням температури випробувань зі 150 до 200 °С не спадає, а зростає на 50 МПа. За температури випробувань 200 °С значення границі плинності порошкового сплаву АК6 на 80 МПа вище, ніж у жароміцного сплаву АК4-1.

Техніко-економічний ефект. Очікується: зменшення собівартості виготовлення корпусних деталей озброєння і військової техніки на 15-20% за рахунок зменшення вимог до чистоти високоміцних та жароміцних алюмінієвих сплавів; збільшення у 3-4 рази продуктивності виготовлення корпусних деталей озброєння і військової техніки за рахунок збільшення швидкості обробки заготовки тиском. Враховуючи обмеженість імпорту високоміцних і жароміцних алюмінієвих сплавів в Україну, очікується додатковий економічний ефект від імпортозаміщення матеріалів.

Опис. Струмінь металевого розплаву диспергують водою, яка одночасно грає роль диспергуючого і охолоджуючого агента. Зневоднений та осушений порошок після попереднього брикетування дегазують  і  вподальшому  компактують  до відносної густини 100 %. Вже компактний матеріал порошкової заготовки піддають термічній обробці, яка має відповідати стандартному режиму для конкретної системи сплаву.

Детальніше…