Технологія регенерації (реставрації) потужних електровакуумних приладів НВЧ

Призначення. Для відновлення в Україні втрачених на цей час технологій, зокрема, в галузі катодної електроніки та виробництва катодних вузлів (емітерів) для потужних НВЧ приладів (магнетронів, клістронів, ЛБХ та ін.).

Технічні характеристики. Для макетування та виготовлення вузлів, деталей та елементів конструкцій потужних НВЧ приладів використовується мідь марки М1 та дюралюміній марки Д16Т. У виготовлені виводу енергії використовується спеціальне скло марки С52-1, що застосовується у вакуумних надвисокочастотних потужних приладах, а потрібна форма задається склодувом. Для виготовлення катодів використовується нікелеві трубки, спіраль з вольфраму, оксидна смісь ВаО.

Галузь застосування. Радіотехніка.

Переваги. В Україні не існує технологій і документації по відновленню потужних магнетронів, які виробляються чи вироблялись в інших країнах.

Техніко-економічний ефект. Регенерація (реставрація) є більш економічно привабливою (на 30-40%) ніж виготовлення, а з технічної точки зору дозволяє проводити не тільки реставрацію НВЧ приладів, а одночасно модернізувати конструкцію приладу з урахуванням науково-технічних досягнень, що появилися к моменту реставрації. Дана технологія має безпосереднє відношення до обороноздатності країни (в частині, створення потужних НВЧ приладів для їх застосування в РЛС та ЗРК комплексах, а також при створенні нових видів озброєння на нових фізичних принципах (електромагнітна зброя).

Опис. Вибраний в проекті підхід до реставрації потужних НВЧ приладів полягав у проведенні технологічних заходів для організації процесу промислового виробництва НВЧ приладів. Для цього було розроблено в процесі регенерації (реставрації) документації на НВЧ прилади, які не розроблялися та не випускалися на підприємствах України. Це дозволить налагодити виробництво таких приладів в Україні.

Детальніше…