Технологія створення оптичних векторно-вихрових пучків для квантових комунікаційних та інформаційних систем

Призначення. Вдосконалення способу генерації векторно-вихрових пучків, використовуючи топологічні дефекти орієнтації оптичної індикатриси в рідких кристалах, які володіють лінійним дихроїзмом.

Технічні характеристики. Розроблена технологія може реалізовуватися з використанням різноманітних рідкокристалічних матеріалів. Необхідна дихроїчна рідкокристалічна комірка отримується при додаванні 0,8 вагових % флюоресцентного барвника Nile Red до оптично прозорого нематика E3100-100 та розміщенні отриманої суміші у скляній комірці товщиною 16,7 мкм з механічно нанесеним вирівнювальним шаром з полііміду PI-2555. При цьому півширина лінії дихроїзму такої комірки становила 75 нм (в діапазоні довжин хвиль від 495 до 570 нм), в межах якої обернений параметр дихроїзму не перевищував 0,9. Максимальний дихроїзм спостерігався при 540 нм, обернений параметр становив 0,84. За умови забезпечення різниці фаз такої комірки, рівної половині довжини світлової хвилі, інтенсивності векторно-вихрової та вихрової мод становлять, відповідно, 2,6% та 70% інтенсивності падаючого випромінювання.

Галузь застосування. Дослідження й експериментальні розробки у сфері інших природничих і технічних наук; системи захисту інформації та кіберзахисту.

Переваги. Впровадження розробленої технології дозволяє дозволяє генерувати  векторно-вихрові  пучки  без  використання  в оптичній схемі складних і високотехнологічних оптичних елементів, таких як метаповерхні з періодом гратки меншим ніж довжина хвилі оптичного випромінювання чи електрично керовані просторові модулятори світла на рідких кристалах.

Техніко-економічний ефект. Розроблена технологія дозволить покращити процеси кодування інформації і формування зображень з надвисокою роздільною здатністю. Її впровадження дозволить вдосконалити кодування інформації в системах захисту інформації та кіберзахисту, що є важливим для підвищення обороноздатності України.

Опис. Технологія формування векторно-вихрових пучків базується на взаємодії світлових пучків з оптичним середовищем, в якому створений топологічний дефект у розподілі орієнтації оптичної індикатриси. В якості такого оптичного середовища використовується дихроїчний рідкий кристал, з якого виготовляється оптична комірка. Це дозволяє формувати векторно-вихрові пучки без використання в оптичній схемі додаткових складних і високотехнологічних оптичних елементів, таких як метаповерхні з періодом гратки меншим ніж довжина хвилі оптичного випромінювання чи електрично керовані просторові модулятори світла на рідких кристалах.

Детальніше…