Технологія виробництва біогазу на основі аеробної стабілізації відходів тваринництва

Призначення. Для утилізації та безпечного перероблення продуктів тваринного походження (гній свиней та великої рогатої худоби) у підприємствах з виробництва сільскогосподарської продукції.

Технічні характеристики. Технологія передбачає комбінування різних відходів галузі тваринництва: солома, фекалійні гноєві маси, органіка, залишки кормів тощо для формування параметрально відповідної вологості субстрату з підбором вологовбирного і структуроутворюючого матеріалів, що передбачає отримання розрахункового співвідношення C:N як 25-27:1. Підготовка вихідної суміші й аерація її по всьому об’ємі дають можливість досить швидко й ефективно провести переробку гною з рослинними відходами й одержати компост із потрібними властивостями. Інтенсивність підвищення температури — 1,5-2 °С/год., вихід на термофільний режим (більше 50 °С) триває 1-1,5 доби. Мінімальний строк тривалості переробки в такому режимі становить 5-7 днів. Отриманий за такою технологією компост містить (з розрахунку на суху речовину): органіки – не менш 75%, загального азоту – 1,9-2,3%, фосфору – 0,4-0,6%, калію – 0,6-1,0%. За рахунок такої біоферментації вдається збільшити вихід біогазу щонайменше на 12-15 % за значного зростання якості. 

Галузь застосування. Біоенергетична галузь у сфері енергетичного забезпечення сільських територій та енергетичної автономії об’єктів різних форм власності.

Переваги. Застосування аеробно-термофільної стабілізації біомаси при біоферментації рідкого гною, яка дозволяє протягом 4 – 5 діб забезпечити повне знезараження гнойових стоків за рахунок високої температури, що є результатом діяльності термофільних бактерій. Дослідженнями також встановлено, що у рідкому гної, обробленому за аеробнотермофільних умов, при його подальшій біоферментації спостерігається висока інтенсивність процесів нітрифікації.

Опис. Використання каталізації біоферментації рідкого гною за рахунок застосування термофільних бактерій у відповідному співвідношенні до маси рідких органічних відходів тваринництва. У цьому плані досліджено варіанти такого процесу з формуванням як відповідних температурних умов протікання такого процесу, забезпечення загального корисного показника виходу біогазу за відповідної його технологічної чистоти, що дозволяє забезпечити сталу і ефективну роботу біогазових установок середньої потужності. Додатково за рахунок застосування бактеріального середовища рідких органічних відходів тваринництва забезпечується гігієнічна чистота отриманих субпродуктів, зокрема дегестату, придатного до прямого сільськогосподарського використання у якості компоненту біоорганічного удобрення.

Детальніше…