Інформаційна технологія автоматизації управління утилізацією відходів у місті

Призначення. Для забезпечення автоматизації та оптимізації процесу керування обліком, збором, транспортуванням відходів (до пунктів переробки) у місті, для підвищення ефективності діяльності комунальних підприємств щодо збору та сортування сміття і зниження матеріальних та часових витрат на ці операції.

Технічні характеристики. Повний склад датчика наповненості складається з модулів: мікроконтролер, ультразвуковий сенсор, Bluetooth та Wi-Fi модулі. Розроблене ПЗ має клієнт-серверну архітектуру. Зокрема, користувачі можуть користуватися інформацією віддалено, при цьому отримуючи тільки ту інформацію, що їм належить. ПЗ складається з сервера по обробці даних (представляє собою Web API, яке спроектовано за принципами MVC (Model-View-Controller), бази даних у вигляді хмарного сховища, сайту, який реалізовано за допомогою бібліотеки React.

Галузь застосування. Комунальні господарства населених пунктів, менеджмент та економика комунального господарства. Україна, організації комунального господарства, Міністерство економіки, екології та фінансів

Переваги. Унікальність технології полягає в тому, що вперше запропоновано системний підхід до проблеми утилізації відходів на рівні міста на кожному етапі та керування всіма процесами утилізації за допомогою єдиної інформаційно-програмної системи (ІПС), що дозволяє автоматизувати та оптимізувати роботу з відходами. Одним з головних недоліків більшості подібних систем є економічна невигідність їх впровадження, потрібність у значних інвестиціях та перебудові інфраструктури міста. На відміну від них технологія використовує ІПС, яка легко встановлюється до теперішнього стану речей в Україні, використовуючи вже існуюче обладнання комунальних господарств. Крім того є можливість статистичного обліку зібраних відходів. Сайт зі статистичними даними  буде  доступний  кожному  громадянину  міста, якого зареєстровано в даній системі. Тут буде показана така інформація, як кількість комунальних служб та інформація по ним, середня швидкість проходження маршруту, кількість пального, що витрачається, тощо.

Техніко-економічний ефект. Розроблена система збору та транспортування відходів зменшує витрати пального за рахунок того, що у ПЗ закладено можливість знаходження найшвидшого шляху, якщо початковою точкою є комунальна служба, а кінцевою сортувальна станція, з урахуванням завантаженості доріг, економії пального та збору сміття тільки з заповнених контейнерів, а також можливості динамічно змінювати маршрут певного сміттєвоза при раптовому заповненні контейнера. Функції, які зменшують додаткові витрати є: можливість приєднання програмного забезпечення до загального сервісу надання та керування послугами. Наприклад, до існуючої наразі системи «розумного» міста Києва Kyiv Smart City; датчики заповненості кріпляться до вже існуючих сміттєвих контейнерів; ПЗ налаштовується на компанії або окремі відділення, а не навпаки, що не змушує виходити з ринку чи закривати відділення зі сторони комунальних підприємств.

Опис. Датчики наповненості контейнерів з певною частотою надсилають інформацію до сервера, де на основі даних розрахунку відстаней та наповненості контейнерів будується маршрут. У певний час комунальна служба отримує від онлайн сервісу системи запит на проходження маршруту. Динамічна зміна маршруту сміттєвозу дозволяє зібрати сміття з контейнерів, навіть якщо сигнал про їх заповнення надійшов вже після початку маршруту. Збір статистичних даних проводиться щоденно по маршрутах регіону, що далі беруться за основу при обчисленні даних міста, а далі й країни. Усі вони зберігаються окремо від даних про маршрути у базі даних для подальшої легшої побудови графіків і візуалізації на сайті, без повторного перебігу у базі даних. Частина ПЗ, з якою напряму взаємодіє користувач, є центр керування та перегляду статистичної інформації, в тому числі про наявні комунальні компанії всій країни, або окремих регіонів міста. До цього розділу мають доступ всі жителі міста.

Детальніше…